TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
24. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
16
16

Pieejama Satversmes tiesas judikatūras datubāze – lejuplādē un lieto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai gan informācija, kuru Satversmes tiesa ievietojusi datubāzē, ir latviešu valodā, programmas Citavi pamata valoda ir angļu valoda.

FOTO: Freepik

Kopš 22. jūlija interesentiem tiešsaistē ir pieejama Satversmes tiesas (ST) judikatūras datubāze. ST piedāvā iespēju izmantot arī grāmatu un izdevumu fondu, kas uzkrāts tiesas pastāvēšanas laikā. “Tiesu varai ir jāiet līdzi laikam un iespēju robežās jāizmanto tās iespējas, ko mūsdienu tehnoloģiju laikmets piedāvā, lai sekmētu ērtu informācijas pieejamību,” akcentē ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

īsumā
  • ST lēmumu par informācijas pieejamības paplašināšanu pieņēmusi, lai ar plašāku sabiedrību dalītos resursos, kurus tiesneši un tiesas darbinieki ir veidojuši, sistematizējuši un vākuši visā tiesas darbības laikā.
  • Lai varētu lietot ST judikatūras datubāzi, datorā vispirms nepieciešams uzstādīt programmu Citavi, kuru ierobežotā veidā var lietot bez maksas. Tāpat nepieciešams lejuplādēt arī datubāzi.
  • ST mājaslapā ir publicēts interesentiem pieejamās juridiskās literatūras saraksts – kopumā ap 2300 grāmatu un izdevumu.

Lēmums par informācijas pieejamības paplašināšanu pieņemts, lai ar plašāku sabiedrību dalītos resursos, kurus ST tiesneši un tiesas darbinieki ir rūpīgi veidojuši, sistematizējuši un vākuši visā tās darbības laikā.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele: “Ticu, ka šie resursi noderēs ne tikai pieteikumu sagatavošanai Satversmes tiesai, lai stiprinātu pieteikuma juridisko argumentāciju, bet arī būs izziņas materiāls ikvienam interesentam – tiesu darbiniekiem, juridisko profesiju pārstāvjiem, pētniekiem un studentiem. Latvija ir jāstiprina kā moderna zināšanu un informācijas sabiedrība.”

Kā lietot ST judikatūras datubāzi

Satversmes tiesas judikatūras datubāzē ietvertas būtiskākās atziņas no Satversmes tiesas spriedumiem, lēmumiem par tiesvedības izbeigšanu lietā un tiesnešu atsevišķajām domām. Minētās atziņas datubāzē sakārtotas pēc atslēgvārdiem un kategorijām. Datubāzē apkopota arī statistika par pieteikumu iesniedzējiem, apstrīdētajām normām, tās izdevušajām institūcijām, kā arī cita ar Satversmes tiesas procesu saistīta informācija.

Datubāze izveidota, izmantojot programmu Citavi. Lai varētu lietot datubāzi, lietotājam savā datorā vispirms nepieciešams lejuplādēt un uzstādīt minēto programmu. Izvēloties programmas 5. versiju (Citavi 5.7.1), to ierobežotā veidā var lietot bez maksas. Datorā nepieciešams lejuplādēt arī datubāzi.

Lai izmantotu datubāzi, jāatver lejuplādētais datubāzes fails. Pēc tam datubāze jāsagatavo darbam atbilstoši pamācībai. Datubāze tiek regulāri papildināta, tāpēc ieteicams ik pa laikam lejuplādēt atjaunināto datubāzes failu. Informācija, kuru Satversmes tiesa ievietojusi datubāzē, ir latviešu valodā. Tomēr programmas Citavi pamata valoda ir angļu valoda. Tādēļ pieejams arī programmā Citavi lietoto terminu tulkojums.

Darbam ar ST judikatūras datubāzi nepieciešamā programmatūra un atbalsta rīki:

Grāmatu krātuvē – ap 2300 vienību

ST specializēto grāmatu krātuvi veido dažādu tiesību nozaru juridiskā literatūra, kas tiek izmantota zinātniskai pētniecībai, nodrošinot tiesnešus un tiesas darbiniekus ar darbam nepieciešamajiem informācijas resursiem. Fondā patlaban ir ap 2300 grāmatu vienību – monogrāfijas, pētnieciskie darbi, konferenču materiāli, spriedumu krājumi. Papildus juridiskai literatūrai ir pieejama lasāmviela arī citās zinātņu nozarēs: politikā, vēsturē, ekonomikā, kultūrā un filozofijā.

Grāmatu krātuvē ir pieejami arī juridiska rakstura periodiskie izdevumi: žurnāli “Jurista Vārds”, kā arī visi žurnāla “Likums un tiesības” (1999–2009) izdevumi. Te glabājas arī ārvalstu konstitucionālo tiesu biļeteni, spriedumu krājumi un vēstneši no Lietuvas, Vācijas, Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, Dienvidkorejas, Francijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Krievijas, Ukrainas un citu valstu konstitucionālajām tiesām. Kopš 2014. gadā tiesa abonē ārvalstu žurnālu konstitucionālajās tiesībās International Journal of Constitutional Law (izdevējs: Oxford Journals) un Vienna Journal on International Constitutional Law (izdevējs: Verlag Österreich). Apkopota arī presē publicētā informācija par Satversmes tiesu, kas aptver ziņas kopš tiesas dibināšanas līdz mūsdienām.

ST grāmatu krātuvē pieejamā literatūra (saraksti PDF formātā):

Grāmatu krātuves izmantošanai jāpiesakās elektroniski:

1) pieprasījumā jānorāda interesējošā grāmata vai izdevums un izmantošanas mērķis;

2) pieprasījums jānosūta uz e-pastu: ilze.bierne@satv.tiesa.gov.lv;

3) ar personu sazināsies tiesas darbinieks un informēs par iespēju apmeklēt ST grāmatu krātuvi (visi izdevumi lasāmi tikai grāmatu krātuves telpās).

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI