SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
2
2

Atbalsts Ukrainai no Maskavas nama pārdošanas un soda naudas par pārkāpumiem NILLTPFN jomā

Stājas spēkā 06.06.2024.

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

6. jūnijā stājas spēkā grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem tiek noteikts, ka t. s. Maskavas nama atsavināšanā iegūtos līdzekļus varēs nodot Ukrainas vajadzībām. Tāpat ar likuma izmaiņām paredzēta iespēja Ukrainas valdībai nodot tiesības iekasēt soda naudu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas regulējuma pārkāpumiem, ja pārkāpēja aktīvi atrodas Ukrainā.

Saeima 30. maijā steidzamības kārtībā divos lasījumos pieņēma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem tiek noteikta valsts nekustamā īpašuma Rīgā, Marijas ielā 7, atsavināšanā iegūto līdzekļu izmantošana.

Likums papildināts ar 8.5 pantu, kas noteic, ka finansējumu atbilstoši apmēram, kas ieskaitīts valsts budžeta ieņēmumos no Maskavas nama atsavināšanā iegūtajiem līdzekļiem, piešķir vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai, ja ir pieņemts attiecīgs Ministru kabineta lēmums un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darba dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav iebildusi.

Lai no ēkas pārdošanas iegūtos līdzekļus ieskaitītu valsts budžeta ieņēmumos, 6. jūnijā stājas spēkā saistītie grozījumi likumā “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai”.

Jāatgādina, ka Latvija, gada sākumā pieņemot šādu speciālu likumu “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai”, Maskavas namu pārņēma savā īpašumā. Lēmums tika pamatots ar valsts drošības apsvērumiem.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Ar grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā arī noteikts – lai atbalstītu Ukrainas sabiedrību, Latvija Ukrainas valdībai var nodot tiesības uz soda naudu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) normatīvo aktu pārkāpumiem un tās iekasēšanu no aktīviem, no kuriem būtu veicama minētās soda naudas samaksa un kuri atrodas Ukrainā.

Lēmumu par šo tiesību nodošanu Ukrainas valdībai katrā konkrētajā gadījumā jāpieņem Ministru kabinetam.

Likumprojekta anotācijā sniegta informācija, ka šāda situācija patlaban ir izveidojusies saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus un AS “PrivatBank” (pēc restrukturizācijas – AS “Amber Assets”) noslēgto administratīvo nolīgumu, atbilstoši kuram “PrivatBank” jāsamaksā 839 986 eiro liela soda nauda par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā. Šo naudu esot iespējams iekasēt no līdzekļiem, kuri atrodas Ukrainas kredītiestādēs, vai no citiem aktīviem, kas atrodas Ukrainā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI