SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
24. maijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Kreditēšana
3
3

Patērētāju kreditēšanā pērn sasniegts jauns rekords

Patērētāju kreditētāju izsniegto aizdevumu apjoms kopš 2021. gada ir tikai palielinājies. Pērn no jauna izsniegti kredīti par kopējo summu 744,25 miljoni eiro, kas ir par 79,69 miljoniem eiro jeb 11,99% vairāk nekā 2022. gadā. Divos 2023. gada otrā pusgada mēnešos vienā mēnesī izsniegto aizdevumu kopsumma pārsniedza 67 miljonus eiro, kas ir jauns augstākais rādītājs kopš 2013. gada.

Pērn sasniegts vēsturiski lielākais vienā mēnesī izsniegto kredītu apjoms, preses konferencē par patērētāju (nebanku) kreditēšanas tirgus darbību 2023. gadā un parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniegšanu informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Izsniegto aizdevumu apjoms pieaudzis visos kredītu veidos, savukārt darījumu skaits – tikai distances kredītiem un kredītiem pret kustamās lietas ķīlu.

Nozares kopējais patērētājiem izsniegto kredītu portfeļa atlikums 2023. gada 31. decembrī bija 1060,2 miljoni eiro, kas ir par 115,47 miljoniem eiro jeb 12,22% vairāk nekā pirms gada.

Saskaņā ar 2023. gada 31. decembra datiem 90,95% no kopējā kredītu portfeļa bija kredīti bez kavējuma. Tas ir par 0,21 procentpunktu zemāks rādītājs nekā pirms gada un par 0,91 procentpunktiem zemāks nekā pirms diviem gadiem.

2023. gadā vērojama intensīva sliktā kredītportfeļa cedēšana.

Pagājušā gada beigās ar patērētāju kreditēšanu no darbojās 37 licencētas kapitālsabiedrības.

Ārpustiesas parādu piedziņa

Ārpustiesas parādu atgūšanas nozarē, kurā licencēto komersantu skaits samazinājies līdz 19, pērn pieaugusi patērētāju parādu portfeļa kopsumma, sasniedzot 1,671 miljardus eiro. Kopējais patērētāju parādu lietu skaits turpina samazināties, pārskata gadā sasniedzot 1 211 395 parādu lietas.

Pērn turpināja pieaugt no jauna nodoto lietu parādu kopsumma visās nozarēs – tā palielinājās no 166,302 miljoniem eiro 2022. gadā līdz 429,157 miljoniem eiro 2023. gadā.

Visvairāk no jauna nodotās lietas pēc parādu apmēra pārskata periodā bija patērētāju (nebanku) kreditēšanas nozarē ar parādu summu 193, 807 miljoni eiro.

Vērojama tendence pieaugt atgūto parādu kopsummai. Turpina samazināties neatgūto lietu kopējā parādu summa, kas pārskata gadā sasniedza 1,297 miljonus eiro.

NILLTPFN jomā veiktās pārbaudes

Saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma 45. pantu PTAC uzrauga gan licencētos patērētāju kreditētājus, gan parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējus.

PTAC sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Eglīte skaidroja, ka atbilstoši licencēšanas noteikumos un NILLTPFN likumā noteiktajam tiek pārbaudīts, vai sabiedrībām ir izstrādāti risku novērtējumi, vai ir atbilstošas iekšējās kontroles sistēmas un vai tās ietver visas nepieciešamās prasības, vai komersanti veic atbilstošu klientu izpēti, ziņo par aizdomīgiem darījumiem u. tml.

2023. gadā tika pārbaudīti 62 patērētāju kreditētāji, veicot piecas pilna apmēra klātienes un 57 neklātienes pārbaudes. Vairāk vai mazāk nozīmīgi pārkāpumi konstatēti sešās lietās.

Savukārt ārpustiesas parādu atgūšanas sektorā pērn veikta 21 pārbaude – trīs pilna apmēra klātienes un 19 neklātienes pārbaudes. Pārkāpumi konstatēti trīs lietās.

“Pērn tika konstatētas neatbilstības iekšējās kontroles sistēmās, klientu risku novērtējumā. Bet lielākoties visi komersanti sadarbojas ar PTAC un novērš pārkāpumus,” teica PTAC Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta direktora vietnieks Andis Priedītis.

Finanšu izlūkošanas dienesta izstrādātajā Nacionālo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējumā par laika posmu no 2020. līdz 2022. gadam secināts, ka licencēto patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniedzēju nozares noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) risks pārskata periodā ir vidēji zems, bet ārpustiesas parādu piedziņas jomā – zems.

Šādi NILL riski abās nozarēs saglabājas arī 2023. gadā, informē A. Priedītis.

LV portāla infografika

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI