SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
8
8

Patiesie labuma guvēji jāatklāj arī ārvalstu komersantu filiālēm un pārstāvniecībām

Stājas spēkā 01.07.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No šodienas, 1. jūlija, gan ārvalstu uzņēmumiem un organizācijām, kas Latvijā jau reģistrējušas filiāles vai pārstāvniecības, gan komersantiem, kas to vēl gatavojas darīt, Uzņēmumu reģistrā (UR) ir jāatklāj patiesie labuma guvēji.

Šādu kārtību nosaka grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas stājās spēkā pērn 29. jūnijā.

Izmaiņas paredz, ka ārvalstu uzņēmumiem būs seši mēneši – līdz 2021. gada 1. janvārim –, lai informētu UR par saviem patiesajiem labuma guvējiem. Ja patiesie labuma guvēji atbilstoši prasībām netiks atklāti, filiāle vai pārstāvniecība tiks izslēgta no reģistra, brīdina UR.

Ja ir jautājumi par patieso labuma guvēju atklāšanas kārtību, UR aicina sazināties ar speciālistiem, zvanot pa tālruņa numuru 27845662 vai rakstot e-pasta vēstuli uz adresi elina.laganovska@ur.gov.lv.

LV portāls jau rakstīja, ka UR valsts notāriem, reģistrējot jaunas juridiskās personas vai izmaiņas jau reģistrētos uzņēmumos un organizācijās, būs tiesības pieprasīt papildu dokumentāro informāciju par PLG.

Lai likuma subjekti un uzraudzības un kontroles institūcijas varētu izpildīt sev noteiktos pienākumus, tiem būs tiesības tiešsaistes formā pieprasīt un saņemt informāciju no UR uzturētajiem reģistriem.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, lai nodrošinātu Latvijas normatīvo aktu un Eiropas Savienības tiesību normu savstarpēju saskaņotību, kā arī novērstu Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas “Moneyval” 2018. gada 23. augusta ziņojumā konstatētās nepilnības.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI