NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. maijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
9
9

Jaunums! “Latvijas Vēstnesī” publicētās priekšvēlēšanu programmas var arī klausīties

Tuvojas Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kas notiks šī gada 8. jūnijā. Lai paplašinātu informācijas pieejamību, “Latvijas Vēstnesī” priekšvēlēšanu programmas un ziņas par kandidātiem pirmo reizi publicētas audio formātā.  

Nodrošināt iespēju iepazīties ar partiju piedāvājumu arī audio formātā paredz grozījumi Eiropas Parlamenta likumā, kas stājās spēkā pērn 15. jūnijā.  

Likuma 16. pantā noteikts, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ne vēlāk kā 19 dienas pirms vēlēšanu dienas savā mājaslapā un oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicē priekšvēlēšanu programmas, visus kandidātu sarakstus un ziņas par kandidātiem, tai skaitā audio formātā. 

Par deputāta amata kandidātiem tiek publiskota, piemēram, šāda informācija: dzimšanas datums, pilsonība, tautība, darbavieta un nodarbošanās, izglītība, Eiropas Savienības oficiālo valodu prasme.  

Plašāk par tēmu >> 

Partiju programmas rakstiskā un audio formātā 

Oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv) 20. maija laidienā Nr. 96 publicēta Centrālās vēlēšanu komisijas informācija – 16 oficiālās publikācijas. Tajās pieejama informācija par 2024. gada 8. jūnija Eiropas Parlamenta vēlēšanām, proti, politisko partiju priekšvēlēšanu programmas, deputātu kandidātu saraksti un ziņas par kandidātiem gan teksta, gan audio formātā. 

Ko sola partijas – tematiskie apkopojumi 

Gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām 8. jūnijā, LV portāls piedāvā skaidrojumu sēriju par Eiropas Parlamenta darbu, piemēram, kādus jautājumus lemj Eiropas Savienības līmenī un kādas politikas jomas tiek regulētas tikai nacionālajā līmenī.  

Esam apkopojuši partiju piedāvājumu svarīgākajās politikas jomās:  

 

Īss ceļvedis, kā vērtēt politisko partiju programmās ietvertos solījumus

 

  • Kas aktuāls un svarīgs pašam vēlētājam

Vispirms vēlētājam ar vēsu prātu vajadzētu izvērtēt, cik lielā mērā priekšvēlēšanu programmās paustais ir pašam svarīgs, aktuāls, atbilstošs priekšstatiem par to, kā Eiropas Savienībai vajadzētu attīstīties nozīmīgās jomās, piemēram, ārējā un drošības politikā, ekonomikā, enerģētikā, lauksaimniecībā, vides aizsardzībā un citās nozarēs.

  • Vai priekšvēlēšanu programmā tiek piedāvāts konkrēts risinājums

Pēc tam jāraugās, vai solījumiem un nodomiem ir piedāvāts risinājums, kā tos īstenot, nevis tikai pausta vispārīga apņemšanās “attīstīt”, “veicināt”, “uzlabot”. Padziļinātai analīzei ir noderīgi iepazīties ar partiju paplašinātajām programmām (ja tādas ir), kas pieejamas partiju mājaslapās.

Ir svarīgi izvērtēt arī to, ko partijas nav paudušas savās programmās. Ja kāda vēlētājam būtiska joma vai problēma tajās nav pieminēta, tad, visticamāk, konkrētajam politiskajam spēkam tā nav viena no prioritātēm.

  • Vai solītās apņemšanās ir iespējams risināt Eiropas Parlamentā

Vienlaikus vērts pievērst uzmanību arī tam, vai starp partiju priekšvēlēšanu solījumiem nav ietvertas tādas apņemšanās, kuras risināt nemaz nav Eiropas Parlamenta varā.

Tāpēc der zināt, ko dara Eiropas Parlaments, kādus jautājumus lemj Eiropas Savienība, bet ko dalībvalstis nosaka pašas nacionālā līmenī >>

Eiropas Parlaments – uzdevumi, pilnvaras, nozīmīgākie lēmumi.

  • Vai kandidāta izglītība un pieredze ir atbilstoša

Izvērtējot partiju solījumus, būtiski pārdomāt, vai partiju izvirzīto kandidātu izglītība, līdzšinējā pieredze un reputācija ir gana atbilstoša, lai konkrēto cilvēku deleģētu pārstāvēt Latvijas intereses Eiropas Parlamentā.

 

REDAKCIJAS KOMENTĀRS 

LV portāla publikāciju sērijā – partiju un to apvienību, kuras kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2024, programmu apskatos – partiju un to apvienību nosaukumi atveidoti atbilstoši latviešu literārās valodas normām, tāpēc to rakstība var atšķirties no Centrālajā vēlēšanu komisijā reģistrētajiem kandidātu sarakstiem un priekšvēlēšanu programmām.  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI