SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūnijā, 2024
36
36

Balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Kur un kad?

Šī gada 8. jūnijā, sestdien, Latvijā norisināsies Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Tajās ikvienam pilngadīgajam Latvijas pilsonim būs iespēja balsot par Latvijas pārstāvjiem Eiropas Parlamentā, kā pieņemtie lēmumi tiešā veidā ietekmē mūsu ikdienu. LV portāls skaidro, ko der zināt par vēlēšanu norisi.

īsumā
  • Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.
  • Latvijas pilsoņiem, lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama Latvijas Republikas pilsoņa pase vai personas apliecība.
  • Vēlētājs nav piesaistīts konkrētam vēlēšanu iecirknim un var balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs bez iepriekšējas pieteikšanās.
  • Iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no 3. līdz 8. jūnijam. Tajos varēs iepazīties ar kandidātu sarakstiem un programmām.
  • Iepriekšējā balsošana notiks tikai iecirkņos Latvijā: pirmdien, 3. jūnijā; ceturtdien, 6. jūnijā un piektdien, 7. jūnijā.
  • Līdz 8. jūnija plkst. 12.00 būs iespēja pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā.
  • Ja vēlētājs fiziski pats nespēj balsot vai parakstīties balsotāju sarakstā, viņa klātbūtnē un pēc viņa norādījumiem vēlētāja dzīvesvietā vai iecirknī to var darīt cita persona, kurai vēlētājs uzticas.
  • Militārpersonām speciāla vēlēšanu kārtība nav paredzēta – tas jādara vispārējā kārtībā tuvākajā vai ērtāk pieejamajā vēlēšanu iecirknī.
  • Ieslodzījuma vietās līdz 6. jūnijam jāvēršas pie vadības ar iesniegumu, kurā pausts lūgums nodrošināt balsošanas iespēju.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiek reizi piecos gados. EP vēlēšanās 2024. gada 8. jūnijā no Latvijas tiks ievēlēti deviņi deputāti no kopumā 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu 720 priekšstāvjiem. EP ir vienīgā ES institūcija, kuras pārstāvjus tieši ievēlē pilsoņi. 

Ar pasi vai personas apliecību

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama Latvijas Republikas pilsoņa pase vai eID karte.

Lai balsstiesības Latvijā izmantotu citu ES dalībvalstu pilsoņi, tiem jābūt iekļautiem Latvijas vēlētāju reģistrā, ko varēja izdarīt ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanām, iesniedzot pieteikumu Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Jebkurā iecirknī

EP vēlēšanās tiks izmantots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs. Tas nozīmē, ka vēlētājs nav piesaistīts konkrētam vēlēšanu iecirknim un var balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs bez iepriekšējas pieteikšanās.

Visu iecirkņu adreses, kā arī informācija, vai attiecīgais iecirknis ir pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem, atrodama CVK mājaslapā.

Iepriekšējā balsošana

Iepriekšējā balsošana notiks tikai iecirkņos Latvijā:

  • pirmdien, 3. jūnijā, plkst. 8.00–13.00;
  • ceturtdien, 6. jūnijā, plkst. 16.00–20.00;
  • piektdien, 7. jūnijā, plkst. 13.00–18.00.

Iecirkņu darbība no 2. līdz 8. jūnijam

Vēlētājiem iecirkņi durvis vērs 3. jūnijā, kad darbosies no plkst. 8.00 līdz 13.00. Minētajā un citos datumos līdz vēlēšanu dienai (ieskaitot) iecirkņos varēs pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā, kā arī iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām un kandidātu sarakstiem, kas pieejami CVK tīmekļvietnē.

4. jūnijā vēlēšanu iecirkņi būs atvērti plkst. 9.00–12.00, 5jūnijā – plkst. 17.00–20.00, 6. jūnijā – plkst. 16.00–20.00, 7. jūnijā – plkst. 13.00–18.00.

8. jūnijā, EP vēlēšanu dienā, iecirkņi darbosies no plkst. 8.00 līdz 20.00. Turpretī līdz plkst. 12.00 būs iespēja pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā.

Iespējas sirdzējiem, militārpersonām, ieslodzītajiem

Ja vēlētājs fiziski pats nespēj balsot vai parakstīties balsotāju sarakstā, viņa klātbūtnē un pēc viņa norādījumiem vēlētāja dzīvesvietā vai iecirknī to var darīt cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Arī persona, kurai vēlētājs uztic minēto pienākumu, un aprūpētāji, kas vēlēšanu brīdī ir ar vēlētāju, tiesīgi nobalsot kopā ar aprūpējamo kā iecirknī, tā aprūpējamā dzīvesvietā, iepriekš to piesakot, skaidro CVK. 

Militārpersonām, kuras vēlēšanu dienā atrodas dienesta vietā, speciāla vēlēšanu kārtība nav paredzēta – tas jādara vispārējā kārtībā tuvākajā vai ērtāk pieejamajā vēlēšanu iecirknī, informē CVK. Savukārt vēlētājiem, kuri atrodas ieslodzījuma vietā, līdz 6. jūnijam jāvēršas pie ieslodzījuma vietas vadības ar iesniegumu, kurā pausts lūgums nodrošināt balsošanas iespēju.

Vēlēšanu rezultāti – 9. jūnijā

Saskaņā ar ES tiesību aktiem visas dalībvalstis izmanto balsošanas sistēmas, kas nodrošina proporcionālu pārstāvību. Tas nozīmē, ka ievēlēto deputātu skaitu no katra saraksta ietekmē vēlētāju balsu daļa, ko partija ir saņēmusi.

Latvija izmanto prioritāro balsošanu, kas dod iespēju vēlētājiem norādīt savas prioritātes viņu izvēlētajā partiju sarakstā. Kandidātiem, kuri saņem visvairāk prioritāro balsojumu jeb “plusiņu”, ir lielākas izredzes tikt ievēlētiem. Politiskajiem spēkiem, lai tiktu ievēlēti EP, jāiegūst vismaz 5% vēlētāju balsu. Atšķirībā no Saeimas un pašvaldību vēlēšanām EP vēlēšanās valsts netiek dalīta vēlēšanu apgabalos – visa Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, kurā šogad par deviņām Latvijai EP paredzētajām vietām cīnīsies 272 kandidāti no 16 partiju sarakstiem. Vēlēšanu rezultāti tiks publicēti 9. jūnijā.

EP vēlēšanas ES dalībvalstīs norisināsies laikposmā no ceturtdienas līdz svētdienai, proti, no 2024. gada 6. līdz 9. jūnijam.  

Informatīvais tālrunis

Sagaidot EP vēlēšanas, darbu sācis Centrālās vēlēšanu komisijas informatīvais tālrunis +371 67049999.

Zvanot uz attiecīgo tālruņa numuru, iedzīvotāji var uzzināt visu informāciju, kas saistīta ar EP vēlēšanu norisi, kandidātu sarakstiem un programmām, vēlēšanu norisi regulējošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī iecirkņiem.

Informatīvais tālrunis strādā no plkst. 8.00 līdz 20.00.

LV portāla infografika.

Labs saturs
36
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI