NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
11
11

Tava iespēja – balsot par likumprojektos plānoto

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pilsoniskās līdzdalības veicināšana ir viens no demokrātijas nostiprināšanas stūrakmeņiem. LV portāls aicina ikvienu lietotāju pārvarēt ierasto atturību un kļūt pilsoniski aktīvākam, vienlaikus vienkāršā veidā uzzinot par likumdevēja dienaskārtību. Sadarbībā ar organizācijas “ManaBalss” izveidoto platformu Open2Vote.eu turpmāk LV portāla publikācijās, kurās skaidrojam par likumdošanas izmaiņu projektiem Saeimā un Ministru kabinetā, būs pilsoniska iespēja piedalīties balsojumā par kādu no likumdošanas izmaiņu iecerēm.

Latvijā izsenis ir vērojama zema pilsoniskā līdzdalība, un ir populāri apgalvot, ka “politika mani neinteresē”. Tomēr pilsoniskā līdzdalība ir plaši traktējams jēdziens, kas ietver arī piedalīšanos Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, iesaistīšanos nevalstisko organizāciju darbībās, dalību kādā no politiskajām partijām, kā arī tik organisku rīcību, kā laikus zināt, kādas izmaiņas likumdevējs plāno ieviest normatīvajos aktos, kuri nosaka mūsu dzīvi.

Nereti gaidāmās tiesību normu izmaiņas ir vērts zināt savlaicīgi. Tad nebūs pietiekami ar steidzīgi izlasīto ziņu portālā, kādā sociālo tīklu vēstījumā vai noskatīto televīzijas sagatavotajā sižetā, lai mierīgi turpinātu dzīvot un pēc tam izrādītu neizpratni, sagaidot likumu izmaiņas jau kā Saeimas balsojumu un Valsts prezidenta izsludinātu normatīvo aktu.

Ņemot vērā, ka likumdošanas procesā individuāla personas iesaiste tiešā veidā nav iespējama, jo Satversmes 65. pants nosaka, ka Latvijā likumdošanas iniciatīvas tiesības ir Valsts prezidentam, Ministru kabinetam (MK), Saeimas komisijām, ne mazāk kā pieciem deputātiem un vienai desmitajai daļai vēlētāju. Lai nodrošinātu likumdošanas iniciatīvu, atbildīgo institūciju pienākums ir informēt un iesaistīt sabiedrību jau no likumprojekta izstrādes sākuma, – atbildīgajām institūcijām ir jāpublicē informācija savās tīmekļvietnēs, kā arī jāinformē mediji par Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātajiem projektiem. Savukārt ikvienam sabiedrības loceklim ir dota iespēja iesniegt savus priekšlikumus atbildīgajai institūcijai, Saeimas deputātiem vai Saeimas komisijai, kura atbilstoši noteiktajai procedūrai izskata un nepieciešamības gadījumā nodrošina iesniegtā priekšlikuma pārvēršanu likumprojekta normā.

Interesentiem ir vairākas iespējas sekot līdzi likumdošanas jomā notiekošajam parlamentā. Viena no tām – sabiedrībā jau labi pazīstamās organizācijas “ManaBalss” izveidotajā tīmekļvietnē Open2Vote.eu. Šī platforma sniedz iespēju izvērtēt Latvijai svarīgus jautājumus un savu viedokli darīt zināmu politikas veidotājiem, balsojot “PAR” vai “PRET” Saeimā un valdībā izskatāmajiem likumprojektiem.

Par balsošanas norisi

Organizācijas “ManaBalss” projektu vadītāja Laila Ābena skaidro, ka Open2Vote.eu platforma katru nedēļu, kad notiek Saeimas vai Rīgas domes sēdes, plašākai auditorijai piedāvā atbildēt uz dažādiem jautājumiem, par kuriem notiks deputātu balsojums, tādā veidā sniedzot iespēju salīdzināt lēmējvaras lēmumus ar sabiedrības nostāju.

“Šobrīd platformā ir redzami 402 jautājumi un to balsošanas rezultāti, kas publicēti kopš 2021. gada pavasara pēc platformas dizaina un tehniskās pārveides. Jautājumu izveidē tiek iesaistīti profesionāli un neatkarīgi žurnālisti. Būtiski, ka pēc reālā balsojuma Saeimā un Rīgas domē deputātu balsojums tiek izvietots līdzās sabiedrības balsojumam. Tas platformas lietotājam viņa interesējošajos jautājumos dod iespēju sekot līdzi likumdevēja darbībām.”

Piedalīties balsojumā tiek piedāvāts arī par Eiropas Savienības likumdošanas iniciatīvām un sabiedriskajai apspriešanai Tiesību aktu portālā (TAP) nodotajiem likumprojektiem, kurus plānots izskatīt Ministru kabinetā.

Lai piedalītos balsojumā, personai platformā Open2Vote.eu ir jāreģistrējas, piemēram, ar lietotājvārdu un paroli, internetbanku vai e-parakstu. Pēc reģistrēšanās visi personas balsojumi saglabājas tās profilā.

Kā minēts balsošanas vietnē, reģistrācija ir nepieciešama, jo tādējādi politikas veidotāji var uzticēties balsojumam, – katra balss atbilst vienam cilvēkam. Dati tiek izmantoti apkopotā, nepersonalizētā veidā, un nevienam, izņemot pašu balsotāju, nav pieejama informācija par konkrēto balsojumu. Turklāt, kā norāda iniciatīvas autori, pēc vairāk nekā desmit balsojumiem katram dalībniekam izveidosies saderības rādītājs ar deputātiem un politisko partiju.

“Platformas regulāro lietotāju kopiena ir ap 19 000 unikālo lietotāju, un kopumā balsots gandrīz 300 000 reižu.  2022. gada septembrī 50 000 lietotāju izmantoja mūsu sagatavoto vēlēšanu kalkulatoru. Tā bija akcija, lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus piedalīties Saeimas vēlēšanās,” stāsta L. Ābena.

“Ja neilgā laikposmā ir novērojama sabiedrības strauja reakcija uz Open2Vote.eu ievietoto jautājumu un tiek savākts 3000 vai ilgākā laikā 10 000 lietotāju balsojums, tad tas ir zīmīgs sabiedrības viedoklis, par kuru organizācija “ManaBalss” informē Saeimu. Mēs esam ieinteresēti veicināt izpratni par parlamentāro, valdības un pašvaldību darbu un palīdzēt veidot sabiedrības un politikas īstenotāju dialogu,” apstiprina L. Ābena.

LV portālā turpmāk sadaļas “Likumdošana” publikācijās būs pieejams Open2Vote.eu balsošanas rīks, dodot iespēju interesentiem izmantot šo “tiltu”, lai paustu savu attieksmi par konkrētiem, šobrīd aktuāliem likumdošanas procesa jautājumiem Saeimā, kā arī Ministru kabinetā.

LV portāls aicina ikvienu izrādīt iniciatīvu un piedalīties balsojumos

Šobrīd balsošanas iespēja, izlasot LV portāla sagatavoto informāciju par likumprojektiem, iespējama šādās publikācijās:

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI