E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8937
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Summētā darba laika virsstundu darbs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2016
Dace

Par summēto darba laiku un virsstundām. Ir situācija sezonas darbā, kad tiek pārsniegts normatīvs 56 stundas pēc kārtas nedēļas laikā, kā arī kopējais mēneša stundu skaits. Vai ir jāaprēķina un jāsummē virsstundas gan nedēļas ietvaros, gan mēneša griezumā? Piemēram, janvāris - nedēļā nostrādātas 66 stundas, 66-56 ir 10 virsstundas. Mēnesī nostrādātas 180 stundas, 180-160 ir 20 virsstundas. Apmaksātām jābūt 20 vai 20+10 virsstundām?

A
atbild:
24. februārī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Summētā darba laika gadījumā par virsstundu darbu uzskatāms darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika un par kuru darbiniekam pienākas Darba likuma 68.pantā noteiktā piemaksa - ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Saskaņā ar Darba likuma 140.panta ceturto daļu summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā. Darba likums neuzliek darba devējam pienākumu veikt virsstundu darba apmaksu gadījumā, ja darbinieks nodarbināts ilgāk par 56 stundām nedēļā.

Konkrētajā situācijā darbiniekam pienākas piemaksa par mēnesī nostrādātajām 20 virsstundām. Par darbinieku nodarbināšanu ilgāk par 56 stundām nedēļā Valsts darba inspekcijai ir tiesības saukt darba devēju pie likumā noteiktās administratīvās atbildības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas