E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8472
Lasīšanai: 3 minūtes

Vajadzīga visu pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2015
Mareks

Bija patvaļīga apkures sistēmas atslēgšana, kā to tagad "legalizēt", lai nav jāapmaksā rēķins par siltumu?

A
atbild:
29. decembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš saistībā ar Jūsu jautājumu  sniedz šādu komentāru: „No paustās informācijas nav saprotams, kādu alternatīvo apkures veidu dzīvokļa īpašnieks ieviesis – atjaunojis malkas apkuri vai ierīkojis, piemēram, gāzes apkures sistēmu. Taču šajā gadījumā īstenībā tas nav svarīgi. Svarīgi ir tas, ka dzīvoklim atvienot centralizēto apkuri var tikai tad, ja tam sapulcē piekrituši visi pārējie dzīvokļu īpašnieki un ir pieņemts ar dokumentu apstiprināts lēmums. Tikai tad atslēgšanās no apkures ir legāla.

(Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 4.panta pirmo daļu daudzdzīvokļu mājas kopīpašumā ietilpst atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām, un nepieciešams, lai par rīcību ar kopīpašuma daļām pozitīvi nobalso visi dzīvokļu īpašnieki (17.pants) – red.)

Šī formalitāte jānokārto pirms atslēgšanās no kopējās apkures sistēmas, un tas nekad nav vienkārši, jo, kā liecina prakse, allaž kāds dzīvokļa īpašnieks šim nodomam nepiekritīs. Tādējādi ir pamats domāt, ka dzīvokļa īpašniekam neizdosies tikt vaļā no maksājumiem par centralizēti piegādāto (bet nesaņemto) siltumu. Ir gadījumi, ka šādu patvaļīgu īstenotu projektu autori vērsušies tiesā ar pretenzijām par nepamatoti iekasētiem maksājumiem, taču allaž zaudējuši tādēļ, ka nav dokumenta, kas apliecinātu pārējo dzīvokļu īpašnieku akceptu par atslēgšanos no kopīgās apkures sistēmas. Tātad vienīgais risinājums ir tomēr mēģināt šo pozitīvo lēmumu iegūt.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 127 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas