E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19573
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Autora tiesības izmantot savu literāro darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2020
Linda

Ja es radioraidījumiem nosūtu savus literāros darbus – vēstules, dzejoļus, asprātīgus jautājumus un mīklas –, kuri tiek atskaņoti ēterā (un pēc tam vēlāk ir pieejami radioarhīvā) un par kuriem saņemu balvas (diskus, grāmatas, žurnālus vai to abonementus, ielūgumus u. tml.), vai es arī pēc tam drīkstu rīkoties ar saviem autordarbiem pēc saviem ieskatiem? Piemēram, vai varu pēc tam tos publicēt savā mājaslapā, no kuras gūstu peļņu? Vai arī man ir jāsaņem rakstiska šo radioraidījumu atļauja par darbu tālāku izmantošanu? Un vai es varētu šos darbus bez atļaujas publicēt savā mājaslapā, no kuras negūtu peļņu?

A
atbild:
12. martā, 2020

Autortiesību jomu Latvijā reglamentē Autortiesību likums. Saskaņā ar minētā likuma 40. panta 3. daļu darba izmantotājam pirms darba izmantošanas jānoslēdz licences līgums vai jāsaņem darba izmantošanas licence. T. i., Jūsu un raidorganizācijas starpā pirms Jūsu darbu publiskošanas ir noslēdzams līgums vai arī Jūs sniedzat minētajai raidorganizācijai darbu izmantošanas atļauju.

Licences līguma jēdziens definēts likuma 41. pantā. Tādējādi, ja Jūsu starpā ir noslēgts licences līgums, tad sākotnēji atbilde uz Jūsu jautājumu ir meklējama šajā līgumā.

Savukārt likuma 42. pants nosaka licences veidus:

Licence ir atļauja izmantot attiecīgo darbu tādā veidā un ar tādiem noteikumiem, kādi norādīti licencē. Ir vienkārša licence, izņēmuma licence un vispārēja licence.

(2) Vienkārša licence dod licences saņēmējam tiesības veikt tajā norādītās darbības vienlaikus ar autoru vai citām personām, kuras arī saņēmušas vai saņems attiecīgo licenci. Tas nozīmē, ka šādas licences var tikt izdotas vienlaicīgi vairākiem darba izmantotājiem, neierobežojot autora un citu licenču turētāju tiesības.

(3) Izņēmuma licence dod tiesības veikt tajā norādītās darbības vienīgi licences saņēmējam.

(4) Vispārējo licenci izsniedz kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un šī licence dod tiesības izmantot visu to autoru darbus, kurus pārstāv šī organizācija.

Savukārt autora tiesības nosaka likuma 14. pants, kurš reglamentē neatsavināmas autora personiskās tiesības uz:

1) autorību – tiesības tikt atzītam par autoru;

2) izlemšanu, vai darbs tiks izziņots un kad tas tiks izziņots;

3) darba atsaukšanu – tiesības pieprasīt, lai darba izmantošana tiek pārtraukta, ar noteikumu, ka autors sedz zaudējumus, kas pārtraukšanas dēļ radušies izmantotājam;

4) vārdu – tiesības pieprasīt, lai viņa vārds būtu pienācīgi norādīts visās kopijās un jebkurā ar viņa darbu saistītā publiskā pasākumā, vai pieprasīt pseidonīma lietošanu vai anonimitāti;

5) darba neaizskaramību – tiesības atļaut vai aizliegt izdarīt jebkādus pārveidojumus, grozījumus un papildinājumus gan pašā darbā, gan tā nosaukumā;

6) pretdarbību (arī uz vienpusēju atkāpšanos no līguma, neatlīdzinot zaudējumus) jebkurai sava darba izkropļošanai, sagrozīšanai vai citādai pārveidošanai, kā arī tādai autora tiesību aizskaršanai, kas var kaitēt autora godam vai cieņai.

Neviena no šajā pantā minētajām tiesībām autora dzīves laikā nevar pāriet citai personai.

Autora mantiskās tiesības (tiesības saņemt atlīdzību par sava darba izmantošanu) ir reglamentētas likuma 15. pantā.

Tādējādi Jūs ar saviem darbiem drīkstat rīkoties pēc saviem ieskatiem, t. i., izvietot tos savā mājaslapā, no kuras gūstat vai negūstat peļņu.

Savu darbu izmantošanas atļauju (licenci) sniedzat Jūs (kā autors), un nevienam citam Jums kā sava darba autoram tā izmantošanas atļauja nav jāsaņem.

Plašāk par autora tiesībām un darbu izmantošanu lasiet LV portāla rakstā “Intelektuālais īpašums: tiesību nodošanas veidi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas