E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15889
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir ļoti smags pārkāpums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Maersk

Sveicināti! Vēlējos uzzināt no droša avota. Man ir noņemtas autovadītāja tiesības uz četriem gadiem (vadīšana alkohola reibumā). Manā skatījumā, neadekvāti bargs sods, bet tāds nu ir likums. Tad nu jautājums: ja mani aptur policija, vadot auto bez tiesībām, kuras man ir atņemtas uz četriem gadiem, kāds sods man draud? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
13. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.panta 6. daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro apmērā. Turklāt par minētā pārkāpuma atkārtotu izdarīšanu gada laikā transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Pārkāpumi par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā klasificēti kā ļoti smagi, jo, braucot dzērumā, persona riskē ne tikai ar savu, bet arī citu cilvēku veselību un dzīvību.

Plānots, ka no 2020. gada 1. janvāra administratīvo pārkāpumu izskatīšanu regulēs Administratīvās atbildības likums, savukārt LAPK zaudēs spēku. Kaut gan jaunajā likumā paredzēts atteikties no administratīvā aresta piemērošanas dzērājšoferiem, mērķis nebūt nav mīkstināt atbildību, tieši pretēji – jaunais regulējums arvien vairāk vēršas pret viņiem.

Proti, stājoties spēkā Administratīvās atbildības likumam, personai par pārkāpumu ceļu satiksmē alkohola vai narkotisko vielu ietekmē būs iespējams konfiscēt piederošo transportlīdzekli. Saskaņā ar LAPK šobrīd transportlīdzekli var tikai izņemt līdz brīdim, kad persona nomaksā naudas sodu. Ar jauno likumu būs iespēja atņemt mašīnu uz visiem laikiem.

Vienlaikus par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija pārsniegs 1,5 promiles, tiks paredzēta kriminālatbildība. Kāpēc tieši pusotra promile? Eksperti atzīst, ka tā ir robeža, kad cilvēks zaudē spēju adekvāti uztvert notiekošo. Kriminālatbildība ir instruments, kuram noteikti būs arī preventīvs efekts, jo, piemēram, ir virkne ierobežojumu citos likumos, kas aizliedz strādāt noteiktā nozarē, ja esi saukts pie kriminālatbildības.

Sīkāk par izmaiņām administratīvo sodu sistēmā var lasīt LV portālā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas