E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8078
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad pieņemt aizvietotāju, izlemj darba devējs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2015
Guna

Labdien! Novembrī plānots doties grūtniecības atvaļinājumā un tad tam sekojošajos - dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai darba devējam ir iespējams jau uz grūtniecības atvaļinājuma laiku nolīgt darbā citu darbinieku? Un kā ir ar līgumu - to slēdz līdz grūtniecības atvaļinājuma beigām un tad attiecīgi pagarina par dzemdību atvaļinājuma periodu un bērna kopšanas atvaļinājuma periodu? Vai tomēr darba devējam jāgaida, līdz sākas bērna kopšanas atvaļinājums, un tikai tad var pieņemt citu darbinieku uz noteiktu laiku?

A
atbild:
16. oktobrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 44.panta pirmās daļas 3.punktu darba devējam ir tiesības pieņemt darbā uz noteiktu laiku darbinieku promesoša darbinieka aizvietošanai. Likums neregulē jautājumu, cik ilgai ir jābūt prombūtnei, lai pieņemtu darbā citu personu, un tas nozīmē, ka lēmuma pieņemšana ir darba devēja kompetencē. 

Noslēdzot darba līgumu uz noteiktu laiku, darba devējam ir jānorāda darba līguma beigu termiņš vai arī apstākļi, kas liecina par attiecīgā darba pabeigšanu. Konkrētajā gadījumā darba devējam ir tiesisks pamats pieņemt darbā uz noteiktu laiku citu darbinieku tikai tad, kad ir saņemts iesniegums par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma piešķiršanu.

Ja pēc šī atvaļinājuma izmantošanas darbiniece pieprasa bērna kopšanas atvaļinājumu, darba devējs var pagarināt līguma termiņu uz pieprasītā bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, bet var pieņemt darbā arī citu darbinieku uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas