E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7793
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojums un kreditoru pretenzijas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2015
Natālija

Vecāki miruši un mantojumā palika divi nekustamie īpašumi. Mammai palika nenokārtotas kredītsaistības. Mantojuma kārtošanas laikā (sludinājumā norādītajā termiņā) kreditors ar prasību pie notāra nav vērsies. Jūlijā saņēmu mantojuma apliecību, un visi īpašumi uz mana vārda nostiprināti Zemesgrāmatā. Saprotu, ka mantinieks manto arī mantojuma atstājēja saistības, taču Civillikuma 705.panta otrā daļa noteic: "Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu." Vai šī norma attiecas uz mani un man nav jākārto mammas saistības? Paldies!

A
atbild:
14. septembrī, 2015
Latvijas Notariāts
Linda Damane, zvērināta notāre

Atbilde ir sagatavota uz uzdoto teorētisko jautājumu, neesot informācijai par faktiskajiem apstākļiem.

Atbilstoši Civillikuma 705.pantam ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet mantojuma atstājēja saistības, izņemot tīri personiskās.

Kreditoriem, kuri vēlas pieteikt savas pretenzijas, tās jāiesniedz zvērinātam notāram, kurš kārto mantojuma lietu, uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā. Pretējā gadījumā, izdodot mantojuma apliecību, nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiek dzēstas. Minētā norma ir attiecināta uz jautājumā atspoguļoto gadījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas