E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7214
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Mantot var tikai testamentārais mantinieks

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2015
Arnis

Laulības laikā mirst viens no laulātajiem. Abiem laulātajiem nav kopīgu bērnu, taču gan sievai, gan vīram ir atvase no iepriekšējās laulības (vīram dēls, sievai meita). Šajā gadījumā, pieņemu, viss mantojums paliek vīram (pārdzīvojušajam laulātajam) un pēc viņa nāves visu manto viņa dēls? Taču kā ir ar sākotnēji mirušās sievas daļu un mantu, vai viņas meita ir tiesīga uz neatraidāmā mantu? Un vai vsp viņai kaut kas pienākas? Ja jā, tad kurā brīdī, pēc otra laulātā nāves (vīra), vai tūlīt pēc sievas (jeb pirmā laulātā nāves ir jārīkojas), jāmin, ka īpašums ir uz vīra vārda, laulībā nodzīvoti 20gadi, savulaik īpašumu novēlēja vīram trešā persona, taču īpašums, protams, šo 20 gadu laikā ir attīstījies un ir labiekārtots. Turklāt vīrs ir uzrakstījis testamentu, kur viss tiek novēlēts dēlam. Tātad mani interesē, vai sievas meitai (pēc sievas nāves) pienākas kaut kas? Kā arī, ja jā, tad kad ir jāsāk rīkoties, lai pretendētu uz savu daļu? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
20. maijā, 2015
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Saskaņā ar Civillikuma 391.pantu pēc likuma aicināti mantot 1) laulātais; 2) radinieki; 3) adoptētie. Tātad, ja pirmā ir nomirusi sieva, tad uz viņas mantojumu var pieteikties viņas vīrs un viņas meita. Ja nekustamais īpašums ir bijis uz vīra vārda, tad sievas meita, mantojot no savas mātes, mantot nevar, jo tas sievai nepiederēja.

Ja pēc sievas nāves nomirst viņas vīrs, tad uz vīra mantojumu piesakās tikai viņa dēls (jo sieva jau ir mirusi un sievas meita nav viņu kopīgā meita). Ja uz dēlu uzrakstīts testaments, tad dēls būs testamentārais mantinieks.

Saskaņā ar Civillikuma 423.pantu neatņemamās daļas tiesīgie (agrāk viņus sauca par neatraidāmajiem mantiniekiem) ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma aizstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. Tātad Jūsu gadījumā vīra neatraidāmais mantinieks ir tikai viņa dēls.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas