E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7617
Lasīšanai: 4 minūtes

Par DNS testu lemj tiesa pēc lietas dalībnieku lūguma

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2015
Irina

Labdien! Gribu iesniegt tiesā prasības pieteikumu (par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu.) Pieteikumā norādīju, ka bērna tēvs atteicās no gaidāmā bērna un nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Lūdzu tiesu uzaicināt vienu liecinieku liecināt, ka bērns ir no Atbildētāja. Apstiprināt bērna tēvu dzimšanas apliecībā un pieprasīju uzturlīdzekļus no Atbildētāja. Ja tiesai nepietiek izklāstītā prasījumā un viena liecinieka liecība, un tiesa atsaka prasījumam. Kādi izdevumi man būs jāapmaksā? Vai tiesa pati var noteikt DNS piespiedu izdarīšanu, jo nepietiek pierādījumu pieteikumā, lai atzītu paternitāti, ja pieteikumā tas nav lūgts? Paldies par atbildi.

A
atbild:
13. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 157.panta otrā daļa nosaka, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. Līdz ar to ekspertīze ar DNS metodi nav obligāta, ja bērna bioloģisko izcelšanos no atbildētāja māte var pierādīt citādāk. Tiesa pati nevar noteikt DNS ekspertīzi, jo atbilstoši Civilprocesa likuma 249.1panta pirmajai daļai tiesa nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja vai atbildētāja lūguma.

Tātad, iesniedzot prasību tiesā, vai lietas izskatīšanas gaitā Jums ir tiesības lūgt tiesu noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Turklāt Civilprocesa likuma 249.1panta otrā daļa paredz, ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 40.panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu. Tas nozīmē, ja pieprasīsiet ekspertīzi, Jums kā prasītājai būs pienākums to iepriekš arī apmaksāt. Taču, ja DNS tests apstiprinās, ka atbildētājs ir bērna bioloģiskais tēvs, izdevumus tiesa piedzīs no atbildētāja un tādā gadījumā iztērētos līdzekļus atgūsiet. Atsevišķos gadījumos, piemēram, ja prasītājam ir piešķirts trūcīgais statuss, lūdzot nozīmēt ekspertīzi, var lūgt atbrīvot no tiesas izdevumu samaksas par ekspertīzi. Ja tiesa tā lems, ekspertīzes apmaksu veiks valsts  un pēc tam, ja DNS tests apstiprinās paternitāti, tā tiks piedzīta no atbildētāja.

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43.panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu vienlaicīgi, Jums valsts nodevas un kancelejas nodevas nav jāmaksā.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumos „Paternitāte: bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas