E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7246
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājuma samaksas aprēķinu var lūgt izskaidrot

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2015
Vita

Plānoju iet dekrētā. Ikgadējais atvaļinājums ir uzkrāts 1mēn. un 2 ned. Darba devējs ļauj pirms dekrēta izņemt tikai 1 mēnesi. Jautājums: kā aprēķinās samaksu par atvaļinājumu pirms un pēc dekrēta? Darba devējs sola, ka aprēķins būs vienāds gan pirms, gan pēc dekrēta izņemtais. Vai tiešām tā ir un nav materiālās atšķirības, kad tiek izņemts atvaļinājums?

A
atbild:
29. maijā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam nav tiesiska pamata atteikt sievietei  pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma izmantot ikgadējo atvaļinājumu, kā arī uzkrātās divas atvaļinājuma nedēļas no iepriekšējā perioda. Saskaņā ar Darba likuma 150.panta ceturto daļu darba devējam ir jāpiešķir sievietei ikgadējais atvaļinājums pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bija nodarbināta pie darba devēja. Turklāt konkrētajā gadījumā neizmantotā atvaļinājuma daļa par iepriekšējo periodu arī būtu jāpievieno kārtējam atvaļinājumam, jo saskaņā ar Darba likuma 149.panta trešo daļu atvaļinājumu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Atvaļinājuma naudas aprēķināšanas kārtību regulē Darba likuma 75.panta astotā daļa, kura nosaka, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. Savukārt dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu Darba  likuma 74.panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Lai atbildētu uz jautājumu par izmaksājamās atvaļinājuma naudas apmēru gadījumā, ja atvaļinājums tiek piešķirts pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai pēc tā, ir jāveic aprēķins. Tomēr praksē, piemērojot matemātiskos algoritmus atvaļinājuma naudas aprēķināšanā darbiniekam, kurš,  piemēram, pēdējos sešus mēnešus ir strādājis, un darbiniekam, kuram bija attaisnota prombūtne darbnespējas dēļ, atvaļinājuma naudas apmērs būs atšķirīgs.

 Taču Jums kā darbiniecei ir tiesības vērsties uzņēmuma grāmatvedībā ar lūgumu izskaidrot darba samaksas un atvaļinājuma naudas aprēķinu, kā to paredz Darba likuma 71.pants.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas