E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6713
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Komercnoslēpuma neizpaušanas noteikšana darba tiesiskajās attiecībās

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2015
Juris

Sveiki! Cik pamatota ir situācija,kad darba devējs sagatavo vienošanos par komercnoslēpumu un tajā min konkrētu summu, piemēram, 15 000 EUR, kas darbiniekam būs jāmaksā darba devējam kā līgumsods par katru komercnoslēpuma izpaušanas dagījuma, izrakstot rēķinu. Otrs, jebkuru strīdu,ja nav panākta vienošanās, risināt Šķīrējtiesā rakstveida procesa kārtībā viena šķīrējtiesneša sastāvā. Paldies!

A
atbild:
27. aprīlī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 83.panta pirmo daļu darbiniekam ir pienākums neizpaust viņa rīcībā nonākušo informāciju, kas ir darba devēja komercnoslēpums. Darba devējam ir pienākums rakstveidā  norādīt, kāda informācija uzskatāma par komercnoslēpumu.

Par komercnoslēpuma izpaušanu darba devējs var saukt darbinieku pie disciplinārās atbildības, bet, ja darba devējam radušies materiālie zaudējumi, darbiniekam var iestāties civiltiesiskā atbildība. Darba tiesiskajās attiecībās jautājumā par komercnoslēpuma izpaušanu Darba likums neparedz līgumsodu kā saistības pastiprināšanu.

Atbilstoši Darba likuma 6.pantam, kas nosaka, ka nav spēkā darba līguma noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli, šāda vienošanās nav spēkā. Savukārt atbilstoši Darba strīdu likuma 7.panta ceturtajai daļai individuālie tiesību strīdu, kuri varētu rasties jautājumā par komercnoslēpuma izpaušanu, netiek izšķirti šķīrējtiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas