E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6349
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma kompensācijas aprēķināšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2015
Linda

Labdien! Pirms aiziešanas dekrētā neizdevās izmantot visu atvaļinājumu. Savukārt tagad, kad uzrakstīju atlūgumu mēnesi pirms atgriešanās darbā ar lūgumu kompensēt man arī neizmantoto atvaļinājumu, šī kompensācija tika rēķināta no minimālās algas. Kādēļ tā?

A
atbild:
11. februārī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā ir pieļaujama tikai situācijās, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis.

Saskaņā ar Darba likuma 75.panta astoto daļu par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Tā kā Jūs  izmantojāt atvaļinājumus, kas paredzēti sakarā bērna piedzimšanu un, visticamāk, pēdējo sešu mēnešu laikā neesat bijusi nodarbināta un Jums nav bijusi izmaksāta darba samaksa, vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību nosaka Darba likuma 75.panta otrā daļa: ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.

Ja darbinieks pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma ir strādājis mazāk par sešiem mēnešiem, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par periodu, kurā darbinieks ir strādājis. Ja aprēķinātā mēneša vidējā izpeļņa par darbu normāla darba laika ietvaros ir mazāka nekā spēkā esošā minimālā mēneša darba alga, mēneša vidējā izpeļņa izmaksājama spēkā esošās minimālās mēneša darba algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas