E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5770
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja dīkstāves iemesls ir pamatots, atlīdzība pienākas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2014
Arnita

Strādāju veikalā, kurš telpas nomā no blakus esošā veikala. Būvvalde aizliegusi turpināt strādāt dēļ blakus esošā veikala griestu problēmām. Mans darba grafiks - 3 dienas strādā, 3 brīvas. Oficiālu iesniegumu no darba devēja neesmu saņēmusi, ka varu neierasties darbā, bet gan mutisku. Vai būšu tiesīga saņemt atalgojumu no darba devēju par dīkstāvi? Jo darbā atrasties un atsēdēt savas stundas nevaru, jo iespējams tas ir bīstami manai dzīvībai.

A
atbild:
10. decembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 74.panta otrā daļa nosaka, ka darbinieka saistība uzskatāma par izpildītu un darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekiem atlīdzību saskaņā ar Darba likuma 74.panta trešo daļu tad, ja darba devējs darbinieku nenodarbina vai neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības (ir dīkstāve).

Ja darba devējam nav iespējams darbinieku nodarbināt citos darbos, situācijas aprakstā minētais gadījums būtu uzskatāms par dīkstāvi un atlīdzība ir jāmaksā. Lai nerastos pārpratumi, Jums būtu ieteicams saņemt darba devēja rakstveida rīkojumu par darba pienākumu neveikšanu konkrētā laika posmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas