E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5698
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Darba devēja tiesības ierobežot darbinieku darbam citā vietā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2014
Kristina

Vairāki jautājumi skar DL 91. un 92.pantu: Darbinieks strādā par pavāru divos uzņēmumos ar vienādu saimniecisko darbību - ēdināšanas pakalpojumi. Viens no uzņēmumiem ir SIA ar mikrouzņēmuma nodokļa statusu, otrs parastais SIA. Parastajā SIA darbinieks strādā ilgāku laiku (no 2012.g.), taču mikro (no 2014.g.) ir iesniegta nodokļu grāmatiņa elektroniski pēc likuma.1ais jautājums: kur darbiniekam skaitās pamata darbavieta? SIA veic grozījumus darbinieka darba līguma, kur nosaka, ka darbiniekiem nav tiesību noslēgt darba līgumu ar citiem d.devējiem, kuriem saimnieciskā darbība ir ēdināšanas pakalpojumu sniegšana. Vai darbinieks ir tiesīgs turpināt strādāt mikro SIA (darba līgums tur noslēgts ātrāk nekā vienošanās stājas spēkā)? Kādus nosacījumus jāievēro SIA, aizliedzot darbiniekam strādāt citās darbavietās - ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks pēc maiņu grafika, stundas tarifa likme ir 2 EUR. Vai darba devējam jānodrošina darbiniekam minimāli 160 h mēnesī, lai darbiniekam sanāktu valstī noteiktais minimums? Vai 92.pants pie summēta laika un darbu maiņās, kuru iespējams apvienot ar citu darbu nav pretrunā ar Civillikumu?

A
atbild:
08. decembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Gadījumos ja darbiniekam ir vairākas darbavietas, darba tiesiskās attiecības regulējošie normatīvie akti nenosaka, ka viena no tām ir pamata darbavieta, bet otra – cita darbavieta. Ar katru darba devēju darbinieks slēdz atsevišķu darba līgumu un vienojas par darba pienākumiem, darba samaksu, darba laiku un citiem jautājumiem atbilstoši Darba likuma 40.panta otrās daļas prasībām.

Savukārt algas nodokļa grāmatiņa, kura darbiniekam var būt tikai viena, iesniedzama jebkurā darbavietā pēc darbinieka izvēles, izņemot mikrouzņēmuma darbiniekus, kuriem saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 6.panta pirmo daļu nav tiesību iesniegt nodokļu grāmatiņu ienākumu gūšanas vietā.

Saskaņā ar Darba likuma 91.pantu darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, proti, veikt blakus darbu, ja vien darba līgumā vai koplīgumā nav noteikti ierobežojumi blakus darba veikšanai. Darba devējs saskaņā ar Darba likuma 92.pantu var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi. Aizlieguma veikt blakus darbu noteikšanas nepieciešamības un lietderības izvērtēšana ir darba devēja kompetences jautājums. Normatīvie akti neparedz konkrētus kritērijus, piemēram, darba laika organizācija (summētais darba laiks, maiņu darbs), darba algas apmērs u.tml., pamatojoties uz kuriem blakus darbs būtu ierobežojams.

Ja darbinieks, kurš vienlaicīgi strādā gan SIA, gan mikrouzņēmumā, parakstījis vienošanos ar SIA par ierobežojumu veikt blakus darbu pie citiem darba devējiem, kuru saimnieciskā darbība ir ēdināšanas pakalpojumu sniegšana, viņam nekavējoties jāinformē SIA vadība par noslēgto darba līgumu ar mikrouzņēmumu un jāvienojas par termiņiem, kādā tiesiskās attiecības ar mikrouzņēmumu tiks izbeigtas. Ja darbinieks nav piekritis SIA piedāvātiem grozījumiem darba līgumā un parakstījis attiecīga satura vienošanos, starp pusēm pastāv individuāls tiesību strīds, kurš risināms likumā noteiktā kārtībā pārrunās starp darbinieku un darba devēju vai tiesā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas