E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5447
Lasīšanai: 2 minūtes

Ārsta palīga atbrīvošana no darba

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2014
Zenta Indrika

Esmu ģimenes ārste, man ir līguma attiecības ar NVD. 2015.gada 1.janvārī gatavojos doties pensijā un neslēgt līgumu ar NVD, bet manai ārsta praksei, resp. man, ir darba līgums ar ārsta palīgu, kam alga tiek maksāta no NVD piešķirtajiem līdzekļiem ārsta praksei. Vai man ir jāpārtrauc darba līgums ar ārsta palīgu un jāizmaksā atlaišanas pabalsts? Ja jā, tad no kādiem līdzekļiem? Paldies.

A
atbild:
07. novembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte
Veselības ministrija
Oskars Šneiders, Komunikācijas nodaļas vadītājs

VDI Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode, izvērtējot Jūsu sniegto informāciju, norāda: „Noprotams, ka ģimenes ārstei ir darba devēja statuss. Līdz ar to darba devēja pienākums ir nodrošināt darbinieku, proti, ārsta palīgu, ar darbu atbilstoši noslēgtā darba līguma nosacījumiem. Ja tas nav iespējams, darba devējam ir tiesības izbeigt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku Darba likuma 101.panta pirmās daļas noteiktajos gadījumos.”

Runa ir par šī panta 10.punktu, kas nosaka, ka darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā – sakarā ar to, ka tiek likvidēts darba devējs — juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, komentējot situāciju, skaidro, ka ģimenes ārstam kā darba devējam ārsta palīgam atlaišanas pabalsts būtu izmaksājamsno ģimenes ārsta prakses līdzekļiem.

Lai precizētu situāciju, t.sk. par atlaišanas pabalsta izmaksu, VDI iesaka Jums vērsties darba inspekcijā uz konsultāciju. To iespējams veikt telefoniski 67186522, 67186523  katru darba dienu

·   no pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 8.00 līdz 17.00;

·  piektdienās no plkst. 8.00 līdz 14.30.

Tāpat ir iespējama konsultācijas klātienē Rīgā, K.Valdemāra 38k-1, 1.stāvā, 114.kab., rindas kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas