E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5224
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba devēja informēšana par bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2014
Maija

Man ir jautājums sakarā ar bērnu kopšanas atvaļinājumu. Pēc dekrēta neesmu mēnesi iepriekš iesniegusi darba devējam iesniegumu, taču darbavietai mutiski devu ziņu, ka ar dekrēta beigām to izdarīšu. Netiku informēta, ka tas jādara jau mēnesi iepriekš! Jautājums ir tāds, vai pēc dekrēta darba devējam ir tiesības nepiešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu?

A
atbild:
24. septembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Raivis Bušmanis, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Darba likuma 156.panta pirmā daļa nosaka, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Darba likuma 156.panta otrajā daļā noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Minētā prasība Darba likumā ir ietverta darba devēja interesēs, lai viņš varētu laikus atrast aizstājēju prombūtnē esošajam darbiniekam vai arī pārdalīt darbus starp citiem darbiniekiem, ņemot vērā to, ka bērna kopšanas atvaļinājums ir salīdzinoši ilgs laiks, kad darbinieks nav darbā. Darba likums neparedz darba devēja tiesības nepiešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu, tomēr gadījumā, ja darbinieks vienu mēnesi iepriekš rakstveidā nav informējis darba devēju par bērnu kopšanas atvaļinājuma izmantošanu, darba devējam ir tiesības atlikt bērnu kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu līdz vienam mēnesim pēc darbinieka rakstveida paziņojuma saņemšanas atbilstoši Darba likuma 156.panta otrajai daļai.

Vienlaikus no Darba likuma 6.panta izriet, ka darba devējs un darbinieks var vienoties par darbiniekam labvēlīgākiem nodarbinātības noteikumiem nekā tiem, kas ir noteikti likumā, tādējādi darba devējs var piešķirt bērnu kopšanas atvaļinājumu darbiniekam vēlamajā laikā, neskatoties uz to, ka darbinieks vienu mēnesi iepriekš rakstveidā nav paziņojis darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas