E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4682
Lasīšanai: 3 minūtes

Par iespējamo uzteikumu, ja nav iespējams saglabāt darbu iepriekšējā vietā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2014
Eva Rozenberga

Labdien! Uzņēmumā strādā 12 darbinieki, 9 darbiniekiem darba vieta ir noteikta Rīgā, bet 3 - uzņēmuma filiālē Daugavpilī. Uzņēmuma filiāle tiks likvidēta, bet šīs 3 amata vietas netiks likvidētas, bet vienkārši darba vietu paredzēts noteikt Rīgā (visiem 12 darbiniekiem darba vieta būs Rīgā). Šiem 3 darbiniekiem saskaņā ar DL 98.p. tiks piedāvāts turpināt darbu Rīgā. Jautājums ir, kāds varētu būt uzteikuma pamats gadījumā, ja darbinieki nepiekritīs turpināt darbu Rīgā? (DL 101.p.1.d. 9.pkt. it kā arī neder, jo šo darbinieku skaits faktiski netiek samazināts).

A
atbild:
11. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda: „Kā paskaidrots Augstākās tiesas Senāta tiesu prakses apkopojumā lietās par individuālajiem darba strīdiem 2010./2011. attiecībā uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 9.punkta piemērošanu, minētajā tiesību normā paredzētā darbinieku skaita samazināšana ir ģenerālklauzula, kuras saturs nosakāms atbilstoši Darba likuma 104.panta pirmajai daļai, proti, šāds uzteikums nav saistīts ar darbinieka uzvedību vai spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. 

Tātad, ja uzņēmumā tiek veikti saimnieciski, organizatoriski, tehnoloģiski vai līdzīga rakstura pasākumi, kuru rezultātā darbiniekam objektīvi nav iespējams saglabāt iepriekšējos darba apstākļus vai nodarbinātības noteikumus, piemēram,  ja darbinieki nepiekrīt mainīt darba vietu uz Rīgu,  darba devējam nav aizliegts uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 9.punktu, kaut arī faktiskais darbinieku skaits uzņēmumā paliek nemainīgs.” 

Jāatgādina, ka vienlaikus ir jāpievērš vērība arī citiem apstākļiem, ko ievērot prasa Darba likums, piemēram, attiecībā uz arodbiedrību biedriem. Izdevumā „Vienkārši par Darba likumu” (aut. K.Rācenājs, N.Mickeviča) norādīts: darba devējam ir jāievēro noteikta procedūra atkarībā no tā, kāds ir atlaišanas pamats, jāpārliecinās, vai nepastāv ierobežojumi, kas neļauj atlaist no darba. Ja darba devējam ir pamats darba līguma uzteikšanai, ir jānoskaidro, vai darbinieks ir kādas arodbiedrības biedrs. Ja darbinieks ir arodbiedrības biedrs, darba devējam ir jāprasa arodbiedrības piekrišana atlaišanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas