E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4677
Lasīšanai: 2 minūtes

Par elektrotehniķa darbam nepieciešamo kvalifikāciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2014
Anda Muceniece

Elektrotehniķis ir reglamentētā profesija (Likuma 29.pants). Vai var strādāt par elektrotehniķi, ja ir diploms par otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un elektroinženiera kvalifikāciju? Un vai var būt amata nosaukums elektrotehniķis, ja iegūtās kvalifikācijas nosaukums ir elektroinženieris - tas ir jautājums par likuma 5.panta piemērošanu. Vai likums par reglamentētajām profesijām pieļauj situāciju, ka var veikt elektrotehniķa darbu, bet nosaukums ir cits?

A
atbild:
09. jūlijā, 2014
Labklājības ministrija
Līga Emule, Darba tirgus politikas departamenta vecākā eksperte

Profesiju klasifikatorā sagrupēti dažu profesiju standarti, kur norādīts profesijai nepieciešamais kvalifikācijas līmenis. Arī profesijai „elektrotehniķis” ir izstrādāts savs profesiju standarts (Nr.3.43), kur norādīts, ka elektrotehniķiem ir nepieciešams trešais profesionālais kvalifikācijas līmenis (skatīt informāciju Labklājības ministrijas mājaslapas   adresē).

Elektroinženierim salīdzinājumā ar elektrotehniķi ir noteikti vairāki citi profesiju ietvaros papildus pildāmie pienākumi, un elektroinženierim ir nepieciešams iegūt piekto kvalifikācijas līmeni. 

Tā kā jautājumā iekļautajā gadījumā persona ir ieguvusi augstāku izglītību, nekā būtu nepieciešams elektrotehniķim, attiecīgā persona ar elektroinženiera kvalifikāciju var strādāt elektrotehniķa profesijā. 

Profesiju klasifikators ir sistematizēts profesiju (arodu, amatu, specialitāšu) saraksts, kas veidots, lai nodrošinātu starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu. Profesiju klasifikators ir apstiprināts ar Ministru kabineta 2010.gada 18.maija noteikumiem Nr.461 "Noteikumi  par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas