E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4665
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Svarīgi abi trokšņa rādītāji un robežlielumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūnijā, 2014
Irēna Līne

Labdien. MK noteikumos Nr.16 "Trokšņa novērtēšanas kārtība" 3.pielikumā ir norādīts, ka trokšņu līmenis dzīvojamās telpās nakts stundās 30 dBa, bet ir piezīme 2 „Trokšņa rādītāja LAmax robežlielums naktī ir par 20 dBa lielāks nekā attiecīgais trokšņa rādītāja LAeq,T robežlielums naktī.” Jautājums, cik dBa tomēr ir jābūt dzīvokļa guļamistabā naktī? Paldies par atbildi.

A
atbild:
07. jūlijā, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sniedz šādu skaidrojumu: Ministru kabineta 2014.gada 7.janvāra noteikumu Nr.16 "Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība" 4.12.apakšpunktā ir dota trokšņa robežlieluma definīcija, kas ir pieļaujamā trokšņa rādītāja vērtība, kuru pārsniedzot attiecīgā institūcija izskata iespēju veikt vai veic pasākumus, kas samazina trokšņa rādītāja vērtību. Noteikumos Nr.16 ir noteikti trokšņa rādītāji ēku telpās, to novērtēšanas metodes un trokšņa robežlielumi:

  • LAeq,T – trokšņa rādītāju, kas raksturo noteiktā diennakts daļā (diena, vakars vai nakts) telpā radīto troksni. Trokšņa rādītāju LAeq,T telpās novērtē trokšņa avota raksturīgākajā darbības laikā un attiecīgās diennakts daļas pilnā laikā (dienā, vakarā vai naktī), bet satiksmes radītajam troksnim šo trokšņa rādītāju attiecīgajā diennakts daļā uz gadu.
  • LAmax – trokšņa rādītāju, kas raksturo naktī telpā radīto skaņas spiediena maksimālo līmeni, un tas ir vislielākā trokšņa emisija noteiktajā novērtēšanas laika intervālā. Šo rādītāju novērtē tajos gadījumos, ja trokšņa rādītāja sagaidāmā vai esošā vērtība telpā naktī atšķiras no LAeq,T trokšņa robežlieluma mazāk nekā par 5 dB(A).

Ievērojot iepriekšminēto, ir svarīgi abi trokšņa rādītāji un to trokšņa robežlielumi konkrētajā situācijā. Varētu būt situācijas, kad vidējais trokšņa rādītājs LAeq,T visā nakts laikā nepārsniedz pieļaujamo lielumu un ir tuvu robežlielumam, bet savukārt LAmax varētu būt pārsniegts.

 Tādējādi guļamtelpās trokšņa rādītāja LAeq,T robežlielums naktī ir 30 dBA, bet trokšņa rādītāja LAmax robežlielums naktī ir 50 dBA, kuru, kā iepriekš minēts, novērtē gadījumos, ja trokšņa rādītāja sagaidāmā vai esošā vērtība telpā naktī atšķiras no LAeq,T trokšņa robežlieluma mazāk nekā par 5 dB(A).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas