E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2689
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Noteicošais ir trokšņa līmenis

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2013
Nikolajs Smirnovs

Labdien! Es dzīvoju dzīvoklī daudzstāvu mājā. Mājai ir iekšējais pagalms ar atsevišķu iekšējo celtni, un tas viss ir privātīpašums. Nesen šo iekšējo pagalma māju un visu iekšējo pagalmu izīrēja kaut kādam muzikantam, kurš tagad katru dienu ved sev ciemos draugus un viņi rīko diezgan skaļas repetīcijas, traucējot visiem cilvēkiem apkārt. Uz visiem lūgumiem apstāties viņi saka, ka atrodas privātteritorijā un līdz 11 vakarā viņiem ir tiesības spēlēt mūziku tik skaļi, cik viņi grib. Ko var ar tiem izdarīt, lai viņus apturētu? Vai visi mājas iedzīvotāji var parakstīt kaut kādu dokumentu, kas pavisam aizliegtu mūziķiem spēlēt?

A
atbild:
08. augustā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Izsmeļošu informāciju par to, kā rīkoties, ja kaimiņu radītie trokšņi rada diskomfortu, varat izlasīt LV portālā rakstā „Kaimiņš trokšņo - ko darīt?”.

Jūsu minētajā gadījumā nav svarīgi, vai troksni rada, piemēram, kaimiņi Jūsu mājā vai citā īpašumā blakus vai iepretim esošā ēkā, un neviena mājas iedzīvotāju parakstīta petīcija nevar aizliegt mūziķiem spēlēt. Šoreiz noteicošais ir trokšņa līmenis.

Gan dienā, gan nakts laikā pieļaujamo trokšņu līmeni sabiedriskās un privātās ēkās nosaka MK noteikumi Nr.76 „Noteikumi par trokšņa novērtēšanu dzīvojamo un publisko ēku telpās”, bet kārtību, kas jāievēro konkrētā administratīvajā teritorijā – vietējās pašvaldības saistošie noteikumi. Galvaspilsētā tie ir Rīgas domes saistošie noteikumi (19.06.2007.) Nr.80 "Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā".

Minēto noteikumu 4.punktā lasāms: „Rīgas administratīvajā teritorijā aizliegts:

4.1. trokšņot, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, un troksnim nav pastāvīgs raksturs. Par pastāvīga trokšņa radīšanu ar savu darbību vai bezdarbību, kas pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos trokšņa normatīvus vai robežlielumus, vainīgā persona saucama pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā;

4.2. izmantot pirotehniskos izstrādājumus laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00, ja tas nav saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, izņemot valsts noteiktajās svētku dienās; /../”

„Par 4.1.apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu, ja pārkāpums ir izdarīts laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00, uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz simt latiem, bet juridiskajām personām līdz piecsimt latiem. Ja pārkāpums ir izdarīts laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00, fiziskajām personām uzliek naudas sodu no divdesmit latiem līdz simt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām no divsimt latiem līdz sešsimt latiem.

Ja šāds pārkāpums ir izdarīts atkārtoti gada laikā no lēmuma par soda uzlikšanu pieņemšanas dienas, neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas laika fiziskajām personām uzliek naudas sodu no simt līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām no piecsimt līdz tūkstoš latiem,” – tā noteikts Rīgas domes minēto noteikumu 15.punktā.

Tiesības kontrolēt saistošo noteikumu pārkāpumus ir Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekciju administratīvo inspekciju inspektoriem, kā arī pašvaldības policijai.

Tātad trokšņošanas laikā (varbūt tiešām ar iedzīvotāju parakstītu iesniegumu) Jums ir jāaicina pašvaldības policija.

Ja tā atzīs, ka troksnis ir pārāk liels un trokšņa izraisītāji brīdinājumu ņems vērā, problēma atrisināsies vienkārši. Ja policija neatzīs troksni pārāk lielu esam vai kaimiņi policijas viedokli neņems vērā, tad nākamais solis ir pieprasīt trokšņa līmeņa mērījumu, ko veic Veselības inspekcija. Par to gan jāmaksā pasūtītājam pašam. Ja mērījums apstiprinās, ka trokšņa līmenis patiešām pārsniedz MK noteikumos Nr.76 iekļautās normas, būs oficiāls pamatojums, lai piemērotu pašvaldības saistošajos noteikumos minēto naudas sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas