E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4888
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Atkritumi
1
1

Ja atkritumu mašīna rada pārāk lielu troksni

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Pēteris

Labdien! Kā no likuma viedokļa man aizsargāt savas tiesības uz naktsmieru un klusumu savā dzīvesvietā? Situācija tāda, ka dzīvoju Liepājā, 12 dzīvokļu mājā, otrajā stāvā. Zem maniem logiem sētā novietots mūsu mājas atkritumu konteiners. Problēmas rada atkritumu savācēja tehnika, kas ir ļoti, ļoti skaļa. No rītiem tā atkritumus sāk savākt jau no pulksten 5, apbraukājot visus rajona konteinerus. Atkritumu savācēju auto var dzirdēt jau pa gabalu, kad tas savāc tuvāko ēku atkritumus, bet, kad tas nostājas pie manas mājas netālu no maniem logiem, tad trokšņa līmenis ir tik augsts, ka pagulēt vairs nav iespējams. Dzinēja troksnis ir ļoti skaļš, un laikā, kad atkritumu konteiners tiek pacelts, auto vadītājs papildus spiež gāzes pedāli, laikam, lai auto hidraulika labāk darbotos, tādējādi auto rēkoņa pārņem visu tuvāko apkārtni. Un tā ik pāris rītus šī novecojusī un ļoti skaļā atkritumu savākšanas tehnika no aptuveni 5 rītā traucē manu un, es domāju, ne tikai manu naktsmieru. Citreiz atkritumu savācējs auto apstājas un vienkārši stāv ar ieslēgtu dzinēju netālu no maniem logiem, šī stāvēšana var turpināties minūtēm ilgi.
Kā šādā situācijā rīkoties? Saprotams, ka atkritumus izvest ir nepieciešams, bet, kā panākt, lai tas notiktu, netraucējot manu naktsmieru? Vai iespējams sūdzēties pašvaldības policijai? Veikt trokšņa mērījumus? Īsti nesaskatu citu izeju no šīs situācijas, kā vien pa saviem līdzekļiem likt logus ar īpašu skaņas necaurlaidību. Tomēr vai tas ir pieņemami, ka 5 no rīta gar dzīvojamo māju kursē auto, kurš ar savu motora rēkoņu sēdus pieceļ pat pašu ciešāko gulētāju?

A
atbild:
06. augustā, 2014

Atkritumu savācēja tehnikas radītais troksnis ir saimnieciskās darbības troksnis, kuru atbilstoši MK noteikumu Nr.16 „Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 12.punktam kontrolē Veselības inspekcija.

Veselības inspekcija norāda: iedzīvotājiem, kuriem atkritumu savācēja tehnikas dēļ tiek traucēts naktsmiers, pirmkārt, būtu jāvēršas pie namu apsaimniekotāja ar lūgumu pārskatīt atkritumu izvešanas grafiku, jo apsaimniekotājs noslēdz līgumu ar atkritumu izvešanas firmu, vai jārunā par iespējām pārvietot atkritumu konteineru. Būtiskākais arguments – no plkst. 23.00 līdz 7.00 ir nakts stundas, kurās trokšņa robežvērtības ir noteiktas stingrākas nekā citās diennakts daļās.

Tomēr, ja šādā veidā nav iespējams rast labvēlīgu risinājumu, pastāv iespēja rakstīt iesniegumu Veselības inspekcijai, kas veic arī trokšņa mērījumus. Iesniegumā inspekcijai īsi jāapraksta problēmas būtība, jānorāda vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese, kontaktinformācija (tālruņa numurs un/vai e-pasts). Iesniegums jāapliecina ar iesniedzēja parakstu.

Iesniegumu Veselības inspekcijai var iesniegt personīgi, nosūtīt pa pastu uz adresi Klijānu ielā 7, Rīgā, LV-1012 vai iesniegt iesniegumu elektroniski (ja ir pieejama internetbanka), izmantojot portālā www.latvija.lv e-pakalpojumu „Iesniegums Veselības inspekcijai”.

Iesniegumu par trokšņa izraisīto potenciālo apdraudējumu veselībai iespējams iesniegt arī Veselības inspekcijas reģionālajās kontroles nodaļās, piemēram, Kurzemes kontroles nodaļā (Liepājā, E.Veidenbauma ielā 11, tālr. 63423795).

Iedzīvotāju sūdzību/iesniegumu izskatīšana ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas