SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Atkritumi
1
1

Nosaka prasības ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas izveidei tekstilizstrādājumiem

Stājas spēkā 01.07.2024.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

1. jūlijā stājas spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka prasības ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas izveidei un darbībai attiecībā uz jauniem un lietotiem tekstilizstrādājumiem.

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) noteikumus Nr. 359 “Noteikumi par ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas izveidi un piemērošanu tekstilizstrādājumiem” izstrādājusi, lai noteiktu prasības, kā tiek izveidota ražotāja paplašinātās atbildības sistēma tekstilizstrādājumiem.

Minētie noteikumi arī paredz kārtību dokumentu apritei, kas jāiesniedz Valsts vides dienestā (VVD) atbilstoši Dabas resursu nodokļa likuma 9.1panta otrajā daļā noteiktajam deleģējumam, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lai mazinātu poligonos noglabājamo atkritumu apjomu, no 2024. gada 1. jūlija tiek ieviests dabas resursu nodoklis tekstilizstrādājumiem – 0,50 eiro par vienu kilogramu.

 

Plašāk par tēmu >>

Dabas resursu nodokļa likuma 9.1 pantā noteikts, ka nodokli par tekstilizstrādājumiem nodokļa maksātājs nemaksā, ja tas nodrošina tekstilizstrādājumu dalītu savākšanu un sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādei vai reģenerācijai atbilstoši vides aizsardzības normatīvajos aktos noteiktajām normām, kā arī izpilda vienu no šiem nosacījumiem:

  • ir izveidojis un piemēro ražotāja atbildības sistēmu, iesniedzis VVD finanšu nodrošinājumu un noslēdzis ar VVD līgumu par sistēmas piemērošanu;
  • ir noslēdzis ar tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekotāju līgumu par dalību ražotāju atbildības sistēmā.

MK noteikumos lietotais termins “tekstilizstrādājums” atbilst Dabas resursu nodokļa likuma 1. panta 16. punktā ietvertajam terminam “tekstilizstrādājums”, proti, mājsaimniecības tekstilizstrādājums, apģērbs, apģērba gabala un piederumu tekstilizstrādājums, apavi, kā arī apģērba gabals un piederums, kura galvenā sastāvdaļa nav tekstilmateriāls.

Tekstilizstrādājumi, uz kuriem attiecas prasības par ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas piemērošanu, ir uzskaitīti noteikumu 2. punktā.

Noteikumi paredz, ka apsaimniekotājs atbilstoši sistēmai nodrošina, ka Latvijas teritorijā dalīti savāktie tekstilizstrādājumu atkritumi tiek sagatavoti atkārtotai izmantošanai, pārstrādei vai reģenerācijai vismaz šādā apjomā attiecībā pret konkrētajā gadā vai laikposmā tirgū laisto tekstilizstrādājumu apjomu:

  • no 2024. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim – 20% apmērā;
  • 2025. gadā – 22,5% apmērā;
  • no 2026. gada – 25% apmērā.

VARAM izstrādātie noteikumi nosaka kārtību, kādā VVD pieņem lēmumu par atbrīvojumu no nodokļa samaksas par tekstilizstrādājumiem, izskata pārskatu par tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanu un  kontrolē sistēmas darbību.

Jāpiebilst, ka Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2018/851, kas pieņemta 2018. gada 30. maijā un ar kuru grozīta Direktīva 2008/98 par atkritumiem, paredz, ka no 2025. gada Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Latvijai, būs jānodrošina tekstilmateriālu dalīta savākšana.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 712 “Atkritumu dalītas savākšanas, sagatavošanas atkārtotai izmantošanai, pārstrādes un materiālu reģenerācijas noteikumi” noteic, ka pašvaldības sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, kas izraudzīti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atkritumu apsaimniekošanu, dalītas savākšanas sistēmu tekstilmateriāliem izveido līdz 2023. gada 1. janvārim.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI