E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4271
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par darba laiku komandējumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2014
Ilze Kļaviņa

Labdien! Kā veikt darba laika uzskaiti (5 darba dienas 40 stundas) šoferim un vēl, piemēram, 3 darbiniekiem, kuri dodas komandējumā, teiksim, no ceturtdienas līdz trešdienai (pa vidu iekrīt svētku diena un brīvdiena)? Vai ir korekti, ka virsstundas tikai šoferim uzrāda un pārējiem darbiniekiem pēc vienošanās brīvas dienas piešķir, pamatojoties uz darba laika uzskaiti un darbinieka iesniegumu?

A
atbild:
15. maijā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 130.panta pirmo daļu darba laiks ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā.

Konkrētajā piemērā šoferis un vēl trīs darbinieki ir nosūtīti komandējumā, kurš sākas ceturtdien un beidzas nākamās nedēļas trešdienā. Šīs dienas darbinieki atrodas darba devēja rīcībā un viņiem nav iespējams izmantot šo laiku pēc sava ieskata. Tādējādi visas 7 dienas uzskatāmas par visu darbinieku darba dienām, neraugoties uz to, ka nav jāveic darba pienākumi, piemēram, brīvdienā.

Darbiniekiem tiek saglabāta darba samaksa (DL 53.panta ceturtā daļa) un maksāta komandējuma nauda saskaņā ar Ministru kabineta 12.10.2010. noteikumiem Nr.969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.

Ņemot vērā iepriekš minēto, par darbu svētku dienā pienākas Darba likuma 68.pantā noteiktā piemaksa. Ja darbinieks tiek nodarbināts atpūtas dienā, viņam tiek piešķirta atpūta citā nedēļas dienā, kā to nosaka Darba likuma 143.pants. Ja darbinieks konkrētajā mēnesī nav izmantojis atpūtu citā nedēļas dienā, kā rezultātā viņam veidojas virsstundas, darba devējam konkrētajā mēnesī ir jāveic arī piemaksa par virsstundu darbu atbilstoši Darba likuma 68.panta noteikumiem. Vēršam uzmanību, ka abas piemaksas summējas kopā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas