E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3975
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Atvaļinājums valsts augstskolas vispārējā personāla darbiniekam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2014
Sandra Breiha

Uz cik dienām tiek pagarināts ikgadējais apmaksātais atvaļinājums un cik darba dienas ir jāapmaksā vispārējam personālam valsts dibinātā augstskolā, ja darbinieks ir lūdzis atvaļinājumu 4 kalendārās nedēļas sākot ar 2014.gada 14.aprīli. Kā savstarpēji korelēs darba tiesisko attiecību normas ar valsts un pašvaldību institūciju darbību regulējošajiem nosacījumiem- apmaksāto darba dienu ilgums nedrīkst pārsniegt 20 darba dienas. Paldies!

A
atbild:
31. martā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības likuma 41.panta pirmo daļu amatpersonu atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas. Ja ikgadējo atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par divām kalendāra nedēļām, bet atlikušo daļu, proti, divas kalendārās nedēļas piešķirot, aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu.

Darba likuma 149.panta pirmā daļa nosaka darbinieka tiesības uz četru kalendāro nedēļu ilgu ikgadējo atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Četru kalendāro nedēļu ietvarā parasti ietilpst 20 darba dienas un 8 atpūtas dienas, kas kopā veido 28 kalendārās dienas. Tādējādi, piešķirot ikgadējo atvaļinājumu, darba devējam jāievēro nosacījums par to, lai piešķirto darba dienu skaits nepārsniegtu 20 darba dienas. Vienlaicīgi darba devējam ir saistoši Darba likuma 149.panta pirmās noteikumi par atvaļinājuma pagarināšanu par svētku dienām.

Konkrētajā piemērā, kurā darbinieks lūdz piešķirt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu no 14.04.2014. uz četrām kalendārām nedēļām, ietilpst piecas svētku dienas, proti, 18.04,20.04.,21.04.,1.05.,4.05.  Tātad atvaļinājums pagarinās par 5 kalendāra dienām, konkrētajā gadījumā no 5.05.2014. līdz 9.05.2014.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas