E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3888
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlaišanas pabalsts un vienošanās pamatojums, darba attiecības pārtraucot

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2014
Sanita cimdare

Labdien, pašlaik man ir pārejoša darba nespēja jau gandrīz pusotru mēnesi. Nedēļu atpakaļ mana darba vieta - veikals tika likvidēts, vienas dienas laikā. Mēs ar kolēģi netikām brīdinātas, kā arī nesaņēmām uzteikumu mēnesi iepriekš par veikala slēgšanu (ir vēl viens viņa veikals pilsētā, bet darbinieki tur nav vajadzīgi). Kolēģei pateica, ka šodien strādā pēdējo dienu un jāparaksta papīrs uz pušu vienošanos. Gribētu zināt, kā man rīkoties, kad beigsies slimības lapa? Gadījumā ja es parakstu pušu vienošanos, atlaišanas pabalstu nesaņemu? Un vai beidzoties manai slimības lapai, darba devējam arī mani jābrīdina par atlaišanu, vai var uzteikt darbu uzreiz?

A
atbild:
10. martā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 109.panta trešā daļa aizliedz darba devējam uzteikt darba līgumu pārejošas darbnespējas laikā, kā arī citā laikā, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ. 

Izvērtējot aprakstīto situāciju, sakarā ar veikala darbības izbeigšanos darba devējs samazina darbinieku skaitu. Konkrētajā situācijā Darba likums neaizliedz pusēm izbeigt darba tiesiskās attiecības saskaņā ar pušu vienošanos, kā tas noteikts Darba likuma 114.pantā, taču šajā gadījumā Darba likums neuzliek obligātu pienākumu darba devējam izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu. 

Turpretī, ja darba devējs uzsaka darbiniekam darba līgumu sakarā ar darbinieka skaita samazināšanu, proti, Darba likuma 101.panta pirmās daļas 9.punktā noteiktajā gadījumā, darba devējam darbiniekam jāizmaksā atlaišanas pabalsts atkarībā no nostrādātā laika perioda (112.pants).

 Likums nosaka uzteikuma termiņu – 1 mēnesis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas