E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34094
Lasīšanai: 4 minūtes

Par mantojuma inventāra sarakstā iekļaujamo mantu

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
Sanita

Mantojumā ir mašīnas ar liegumu, ko uzlicis tiesu izpildītājs. Reāli šo mašīnu nav, transportlīdzekla reģistrācija izslēgta (neaktīva). Tā kā ir parādi, mantojums tiek pieņemts ar inventāra tiesībām. Kā jārīkojas, lai nemantotu mašīnas, kuru nav? 

A
atbild:
11. oktobrī, 2024

Mantiniekam, kas vēlas izmantot inventāra tiesību, ne vēlāk kā pēc diviem mēnešiem no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos ir jāvēršas pie notāra ar lūgumu uzdot sagatavot mantojuma inventāra sarakstu. Notārs sagatavo aicinājumu tiesu izpildītājam sastādīt mantojuma inventāra sarakstu. 

Ar sagatavoto dokumentu ieinteresētajai personai – mantotgribētājam – jāvēršas pie tiesu izpildītāja, kura amata vieta atrodas apgabaltiesas teritorijā pēc mirušās personas pēdējās dzīvesvietas vai pēc mantas atrašanās vietas (ja tās atšķiras), un jālūdz sagatavot mantojuma inventāra sarakstu. Tiesu izpildītājs pārbauda šajā lūgumā norādīto informāciju. Reizēm mantojuma saņēmēji jau zina, kas varētu būt mantojuma sastāvā, reizēm nezina vai ir informēti tikai par daļu no mantojuma sastāva. Tiesu izpildītājs pārbauda šo viņu norādīto informāciju, kā arī paralēli veic savu izpētes darbu – pārbauda publiskos reģistrus, nosūta pieprasījumus kredītiestādēm par kontiem, finanšu instrumentiem un vērtspapīriem. Kad visa informācija ir apkopota, tad arī tiek sagatavots mantojamās mantas inventāra saraksts.  

Minētais izriet no Ministru kabineta noteikumu Nr. 543 “Mantojuma inventāra saraksta sastādīšanas kārtība” (MK noteikumi Nr. 543) 8. punkta, kas noteic, ka zvērināts tiesu izpildītājs, ievērojot šo noteikumu 10. punktā norādīto ierobežojumu, mantojuma inventāra sarakstā iekļauj to mantojuma atstājēja mantu, kura norādīta ieinteresētās personas iesniegumā un par kuras esību zvērināts tiesu izpildītājs pārliecinājies dabā vai publiskajos reģistros 

Sagatavojott mantojuma inventāra sarakstu, neatkarīgi no ieinteresētās personas iesniegumā norādītās informācijas zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums noskaidrot, vai mantojuma atstājējam ir: 

  • publiskajos reģistros reģistrēta manta; 
  • finanšu instrumentu konti kredītiestādēs vai ieguldījumu brokeru sabiedrībās, kā arī finanšu instrumenti centrālā vērtspapīru depozitārija sākotnējā reģistrā; 
  • citas vērtības Latvijā darbojošās kredītiestādēs. 

Pēc tam, kad zvērināts tiesu izpildītājs ir apzinājis mantojuma atstājēja mantu, ir nepieciešams veikt tās novērtēšanu, un atbilstoši MK noteikumu Nr. 543 12. punktam pēc ieinteresētās personas lūguma, tiklīdz tā iemaksājusi zvērināta tiesu izpildītāja saimnieciskās darbības kontā mantas novērtējuma izdarīšanai nepieciešamo naudas summu, zvērināts tiesu izpildītājs pieaicina sertificētu vērtētāju vai attiecīgās nozares speciālistu mantas novērtēšanai. Zvērināts tiesu izpildītājs mantas vērtības noteikšanai var izmantot arī ieinteresētās personas iesniegtu novērtējumu, ja zvērināts tiesu izpildītājs to atzīst par pieļaujamu un vērā ņemamu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas