E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11159
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Kad biedrību gada pārskatu vērtē zvērināts revidents?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Ineta

Kādai izglītībai un prasmēm, un kādi normatīvie akti to nosaka, jābūt zvērinātam revidentam, kuru ieceļ Biedrību un nodibinājumu likuma 25. panta otrās daļas 9. punktā noteiktajā kārtībā, un tas noticis līdz 31.12.2016.? Cik cilvēkiem, ar kādu izglītību un prasmēm, un kādi normatīvie akti to nosaka, jābūt saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas sastāvā, kuru ievēl Biedrību un nodibinājumu likuma 25. panta otrās daļas 9. punktā noteiktajā kārtībā, un tas noticis līdz 31.12.2016.? Kas Biedrību un nodibinājumu likuma 51. panta ceturtās daļas izpratnē ir revidents? Kas MK 2006. gada 3. oktobra noteikumu Nr. 808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” 60.2 punkta izpratnē ir revīzijas komisija? Un ar ko revīzijas komisija atšķiras no to pašu noteikumu 60. punktā minētās saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas? Vai un kādu normatīvo aktu konkrētie panti nosaka gadījumus, kad atbilstoši MK 2006. gada 3. oktobra noteikumiem Nr. 808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” biedrībai, kura dibināta ar mērķi apsaimniekot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, biedrības gada pārskats vai tā daļa NAV JĀPĀRBAUDA saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijai vai zvērinātam revidentam, vai revīzijas komisijai vai revidentam? Kādos gadījumos biedrībai, kura dibināta ar mērķi apsaimniekot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā pārvaldes institūcijas gada pārskatu vai tā daļas pārskatu, obligāti jāiesniedz saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas vai zvērināta revidenta, vai revīzijas komisijas vai revidenta ziņojums? Kāds normatīvais akts to nosaka?

A
atbild:
02. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Nodokļu konsultanti

Vēršam uzmanību uz to, ka MK noteikumi Nr. 585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” paredz, ka grāmatvedības kārtošanu veic konkrētos grāmatvedības jautājumos kompetenta persona – grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, un ar šo personu ir noslēgts attiecīgs rakstveida līgums, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos. 

Šo noteikumu izpratnē grāmatvedis ir fiziska persona, kuras kvalifikācija atbilst MK noteikumos Nr. 461 „Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību” minētajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), tomēr neaizliedzot par grāmatvedi strādāt arī tādai fiziskai personai, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai grāmatveža kompetences sertifikāts, bet ārpakalpojumu grāmatvedis ir persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus.

Tādējādi, izvērtējot revīzijas komisijas locekļa kompetenci grāmatvedības vai revīzijas jautājumos, ir jāņem vērā šīs personas pieredze grāmatvedības jautājumos vai grāmatveža kompetenci apliecinošs attiecīgs izglītības dokuments.

Vēršam uzmanību uz to, ka revīzijas komisijas sastāvu (arī cilvēku skaitu) biedrība nosaka atbilstoši biedrības statūtos noteiktajai revīzijas komisijas iecelšanas kārtībai.   

MK noteikumu Nr. 808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” 60.1 punktā ir noteikts, ja biedrībai vai nodibinājumam, kam piešķirts sabiedriskā labuma statuss, apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā ir lielāks par 800 000 eiro, tā gada pārskats ir pakļauts obligātai zvērināta revidenta pārbaudei.

Tādējādi, ja biedrības apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā ir lielāks par 800 000 eiro, tai jāiesniedz zvērināta revidenta ziņojums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas