E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13698
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
23
23

Revidents biedrībā nav obligāts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2018
Edgars

Labdien! Vēlējos precizēt šādu niansi. Esmu biedrības valdē. Biedrība nav reģistrēta kā sabiedriskā labuma devējs. Šis būs pirmais pārskats – par 2017. gadu, tāpēc ir neliela neskaidrība. Likumā par biedrības gada pārskatiem 60. punktā ir minēts – “Biedrības, nodibinājuma vai arodbiedrības gada pārskatu vai tā daļu – ieņēmumu un izdevumu pārskatu, ziedojumu un dāvinājumu pārskatu – pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents.” No šī punkta saprotu, ka visas biedrības ir pakļautas zvērināta revidenta pārbaudei, bet 60.1 punkts nosaka – ja biedrībai vai nodibinājumam, kam piešķirts sabiedriskā labuma statuss, apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā ir lielāks par 800 000 eiro, tā gada pārskats ir pakļauts obligātai zvērināta revidenta pārbaudei. Biedrības apgrozījums gada laikā nav pat sasniedzis 5 tūkstošus eiro. Tātad kā galu galā ir, revidenta pārbaude ir vajadzīga vai nav?

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Revidenta atzinums par biedrības gada pārskatu ir nepieciešams divos gadījumos:

1.  Ja biedrība to ir paredzējusi statūtos. Biedrību un nodibinājumu likuma 25. panta otrā daļa noteic, ko biedrība norāda statūtos. Cita starpā tajā minēta arī saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcijas uzbūve, ievēlēšanas kārtība, kompetence, lēmumu pieņemšanas kārtība un pilnvaru termiņi vai zvērināta revidenta iecelšanas kārtība un pilnvaru termiņi.

2. Ja to noteic likums. Piemēram, jautājumā pieminētais Ministru kabineta noteikumu Nr. 808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” 60.1 punkta regulējums, kas noteic, ja biedrībai vai nodibinājumam, kam piešķirts sabiedriskā labuma statuss, apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā ir lielāks par 800 000 eiro, tā gada pārskats ir pakļauts obligātai zvērināta revidenta pārbaudei.

Citos gadījumos biedrības gada pārskatu sagatavo kompetents grāmatvedis. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” tas var būt:

  • grāmatvedis, kurš saņēmis izglītību apliecinošu dokumentu vai zināšanas apliecinošu sertifikātu;
  • ārpakalpojumu grāmatvedis, ar kuru ir noslēgts attiecīgs rakstveida līgums, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos.
Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas