E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34077
Lasīšanai: 3 minūtes

Kas ir darbinieku skaita samazināšana Darba likuma izpratnē

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
Ance

Labdien! Vēlētos uzzināt, ar ko atšķiras Darba likuma 101. panta 1. daļas 9. punktā minētā darbinieku skaita samazināšana no 104. panta? Kā ir ar atlaišanas pabalstu 104. panta gadījumā, un kāds ir termiņš pirms atlaišanas: brīdina mēnesi iepriekš vai atlaiž nekavējoties? Paldies! 

A
atbild:
Šodien
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma (DL) 101. panta pirmajā daļā ir uzskaitīti tie iemesli, pamatojoties uz kuriem darba devējs ir tiesīgs darbiniekam uzteikt darbu. DL 101. panta pirmās daļas 9. punkts paredz darba devējam tiesības uzteikt darba līgumu, ja tiek samazināts darbinieku skaits. Proti, darba devēja uzteikumā vienmēr ir jābūt norādītam likumīgajam uzteikuma pamatojumam: atsaucei uz konkrētu šī panta pirmās daļas punktu.  

Savukārt DL 104. pantā ir ietverta darbinieku skaita samazināšanas definīcija. Piemēram, izskatot tiesā strīdu par darba devēja uzteikumu sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu, vispirms jānoskaidro, vai uzņēmumā ir veikti kādi no DL 104. panta pirmajā daļā minētajiem pasākumiem, kāds ir bijis to raksturs un ietekme uz attiecīgā darbinieka nodarbinātības noteikumiem.

Pārbaudot darba līguma uzteikuma tiesiskumu, jākonstatē darbinieku skaita samazināšanas iemesls, proti, kuri tieši pasākumi (saimnieciskie, organizatoriskie, tehnoloģiskie vai citi līdzīga rakstura pasākumi), ko veica darba devējs, ir pamats uzteikumam. Par pietiekami pamatotu iemeslu likumdevējs ir atzinis nevis vienkārši saimnieciskus, organizatoriskus, tehnoloģiskus vai līdzīga rakstura pasākumus, bet gan noteicis, ka šiem pasākumiem ir jābūt ar neatliekamības raksturu. 

Tiesu praksē ir atzīts, ka valdes vai pilnvarotas amatpersonas lēmumi/rīkojumi par neatliekamiem saimnieciska, organizatoriska, tehnoloģiska vai līdzīga rakstura pasākumiem kapitālsabiedrībā un to rezultātā veiktu darbinieku skaita samazināšanu vai amatu likvidēšanu atzīstami par nepieciešamu priekšnoteikumu uzteikumam atbilstoši DL 101. panta pirmās daļas 9. punktam. 

Kaut arī tiesas kompetencē neietilpst izvērtēt darba devēja veikto saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumu lietderību, tas nenozīmē, ka tiesa ir atbrīvota no pienākuma pārbaudīt, vai darbinieku skaita samazināšana reāli ir notikusi.

Tāpat strīda gadījumā būtiski ir konstatēt nepieciešamību likvidēt konkrēto amatu, nevis atlaist konkrētu darbinieku. Ja tiesa konstatēs, ka darbavieta nav likvidēta, tad tā var atzīt, ka nav iestājušies apstākļi, lai piemērotu 
tiesību normu par darbinieku skaita samazināšanu. 

Darba likumā ir noteikti arī konkrēti darba devēja uzteikuma termiņi. Ja uzteikums ir izteikts, pamatojoties uz DL 101. panta pirmās daļas 9. punktu, tad tā termiņš ir viens mēnesis, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks uzteikuma termiņš. To paredz DL 103. panta pirmā daļa. Bet saskaņā ar šī panta otro daļu pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku, izņemot šā likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 170 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas