E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34021
Lasīšanai: 2 minūtes

BKA pārtraukšana pirms termiņa

J
jautā:
24. septembrī, 2024
Dace

Labdien! Esmu paziņojusi darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšanu pirms termiņa, lai nodotu atlikušo BKA daļu vīram, taču atgriezties darbā neplānoju (par to notikusi vienošanās ar darba devēju, jau uzsākot BKA). Pie kuras iestādes man jāvēršas ar lūgumu pārtraukt BKA? 

A
atbild:
Šodien
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs. Darba likuma 156. panta piektā daļa paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Likumā noteiktais laiks ir ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš.  

Tomēr konkrētā situācija ir saistīta ne vien ar BKA pārtraukšanu, bet arī darba attiecību izbeigšanu. Ja darbā atgriezties neplānojat, jums jāraksta darba devējam uzteikums par darba attiecību izbeigšanu. Attiecīgo informāciju darba devējs iesniegs VID, un to saņems arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).  

Jāpiebilst, ka Darba likums neliedz tiesības izmantot BKA abiem bērna vecākiem. Ja jautājums skar valsts pabalstu  bērna vecākiem turpmāko izmaksu, par to jāsazinās ar VSAA.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas