E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34008
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Kam jāsedz izdevumi par obligāto veselības pārbaudi pedagogam

J
jautā:
24. septembrī, 2024
Sanita

Labdien! Esmu pedagogs un saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” veicu ikgadējo obligāto veselības pārbaudi. Saskaņā ar Darba likuma 82. panta otro daļu un darba devēja apstiprināto sociālo garantiju nolikumu, kas paredz, ka darba devējs atmaksā izdevumus par rentgena apskati un ģimenes ārsta slēdzienu, darba devējam iesniedzu čeku par rentgenoloģijas izmeklējumu un ģimenes ārsta kvīti saistībā ar izziņas izsniegšanu par veselības stāvokli. Rentgenoloģijas izmeklējuma čekā norādīts, ka sniegtajā pakalpojumā ietilpst krūšu kurvja (plaušu) pārskata rentgenogrāfija, viena projekcija un piemaksa par radioloģiskā izmeklējuma attēlu glabāšanu PACS sistēmā un AI izmantošanu, taču darba devējs atsakās atmaksāt izdevumus par attēlu glabāšanu PACS sistēmā un AI izmantošanu. Vai darba devējs drīkst neatmaksāt čeku pilnā apmērā, ja man ārstniecības iestādē, saņemot pakalpojumu, nebija iespējams pieņemt lēmumu par datu uzglabāšanu vai neuzglabāšanu un pakalpojums bija jāapmaksā? 

A
atbild:
Šodien
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” izdoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 34. panta pirmo daļu. Minētā panta otrajā daļā noteikts, ka izdevumus, kas saistīti ar personas obligāto periodisko veselības pārbaudi, sedz darba devējs. Izdevumus, kas saistīti ar obligāto pirmreizējo veselības pārbaudi pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas, pēc savstarpējas vienošanās sedz konkrētā persona no saviem līdzekļiem vai darba devējs. 

Normatīvajos aktos nav ietverts precīzs izdevumu, kas saistīti ar personas obligāto veselības pārbaudi un kurus darba devējam būtu pienākums segt, uzskaitījums. Valsts darba inspekcijas ieskatā, ja personai saistībā ar obligāto veselības pārbaudi veicama rentgena diagnostika, darba devējam jāsedz visi ar attiecīgo diagnostikas pakalpojumu radušies izdevumi, tostarp izdevumi saistībā ar piemaksu, ko ārstniecības iestāde noteikusi minētā diagnostikas pakalpojuma saņemšanai. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas