E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33759
Lasīšanai: 2 minūtes

Akorda algas principi

J
jautā:
02. septembrī, 2024
Vilnis

Labdien! Jautājums par akorddarba samaksas piesaisti darba stundām. Situācija tāda, ka darba režīms ir sadalīts divās daļās: puse slodzes ir samaksa par darba stundām, un otra puse noteikta kā akorddarba samaksa. Vai darba devējs ir tiesīgs akorddarba samaksas režīmam pieprasīt atrasties darbā četras stundas? Vēlos piebilst to, ka darbā katrai veicamajai darbībai ir paredzēts (kas arī ir oficiāli rakstiski apstiprināts) konkrēts laiks, līdz ar to šo noteikto gabaldarba apjomu 0,5 laika vienībās teorētiski izpildu. Vai, šīs vienības neizdarot, man nāktos šīs četras stundas atrasties darbā? 

A
atbild:
18. septembrī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts. Lai gan akorda algas sistēmā būtiskākais nav nostrādātais laiks, bet izdarītā darba daudzums, atbilstoši kuram tiek aprēķināta darba alga, tomēr arī šīs darba algas sistēmas gadījumā pusēm darba līgumā ir jāvienojas par konkrētu dienas vai nedēļas darba laiku, kura ietvaros darbiniekam ir pienākums veikt darbu saskaņā ar darba devēja apstiprinātajiem veicamo darbu izcenojumiem. Tādējādi arī veidojas akorda algas princips – jo vairāk darbinieks sev noteiktajā darba laikā pagūst paveikt, jo lielāka darba alga.  

Jānorāda, ka arī tad, ja ir nolīgta akorda alga, darbiniekam ir pienākums ievērot darba devēja noteikto darba laika sākumu un beigas un tā ietvaros veikt noteikto darbu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas