E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33513
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bezmantinieka manta var piekrist pašvaldībai vai valstij

J
jautā:
07. augustā, 2024
Laura

Labdien! Ir neapsaimniekots nekustamais īpašums, ko vēlētos iegādāties. Noskaidroju, ka īpašniece ir mirusi 2022. gada vasarā, mantojumam neviens nav pieteicies. Īpašnieces vīrs arī ir miris, viņai ir meita, kura dzīvo Krievijā. Kas notiek ar šādu īpašumu, ja mantinieki nepiesakās? Vai tādā gadījumā īpašums nepāriet valsts pārvaldījumā? Vai pēc tam izsoles kārtībā būtu iespējams to iegādāties?

A
atbild:
08. augustā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 416. panta pirmā daļa nosaka: ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij. Likumā noteiktos gadījumos bezmantinieka manta piekrīt pašvaldībai. 

Notariāta likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” regulē procedūras, kā bezmantinieka mantu atzīt par piekritīgu valstij. 

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 364 “Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu” regulē darbības, kuras veic tiesu izpildītājs, kad ir atklājusies manta.  

Tātad, lai bezmantinieka mantu izsolītu, kādam jāuzsāk mantojuma lieta. Kā LV portāla publikācijā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu” norādījusi zvērināta notāre Zane Ankrava, pašvaldības bieži vien uzsāk mantojuma lietas kā kreditori, jo tām netiek maksāts nekustamā īpašuma nodoklis. Visbiežāk par īpašumiem, kas nevienam nepieder, interesējas kaimiņi, jo viņiem, piemēram, ir vēlme pievienot bezīpašnieka zemesgabalu savam zemesgabalam. 

Tikai pēc tam, proti, pēc noteiktu procedūru veikšanas, īpašums var tikt izsolīts un izsolē var pieteikties ikviens interesents. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas