E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3349
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darba devēja tiesības atvaļinājumu piešķiršanā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2013
Liene E.

Labdien! Ļoti plaši aprakstītas darbinieku tiesības izmantot atvaļinājumu, bet kā pareizi rīkoties darba devējam, ja atvaļinājumus neizmanto darbinieki? Mūsu galvenie jautājumi: kā darbiniekam likt izmantot visas 4 nedēļas kalendārajā gadā? Vai darba devējs var nepiekrist pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu?

A
atbild:
17. decembrī, 2013
Valsts darba inspekcija
Guntars Staune, Juridiskās nodaļas vadītājs

Vispirms jāteic, ka darbinieki ļoti plaši cenšas noskaidrot savas tiesības un aktīvi uzdod jautājums, tāpēc var rasties iespaids, ka tiesības ir tikai darbiniekiem, taču jāņem vērā, ka Darba likumā arī darba devējiem ir paredzēta virkne tiesību, kuras jāspēj un jāprot izmantot. 

Darba likuma 150.panta pirmā daļa nosaka, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem (ja tādi ir). Kā redzams no minētās normas būtības, atvaļinājuma grafiks nav obligāts, taču ieteicams tos aktīvi izmantot, jo tas ir efektīvs līdzeklis, kā darbinieku nosūtīt atvaļinājumā. Šādu grafiku ieteicams sastādīt gada sākumā un iedot darbiniekiem parakstīt. Kad pienāks grafikā norādītais darbinieka atvaļinājuma laiks, tad darbiniekam nebūs iespēju izvairīties no došanās atvaļinājumā (grafiku, protams, var arī grozīt, pusēm vienojoties). 

Darba devējs varēs izdot arī rīkojumu, ar kuru darbinieks tiks nosūtīts grafikā paredzētajā atvaļinājumā. Ja darbinieks atvaļinājuma laikā turpinās ierasties darbā un veikt darbu, tad darba devējam pastāv iespēja darbiniekam izteikt piezīmi vai rājienu saskaņā ar Darba likuma 90.pantu vai atlaist no darba saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 1.punktu par darba kārtības neievērošanu.   

Vienlaikus jāņem vērā, ka atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam ir tieši saistīta nevis ar kalendāro gadu, bet viņa individuālo darba gadu. Proti, periodu, kas sākas ar darba līguma noslēgšanas brīdi. 

Atvaļinājuma daļas (2 kalendārās nedēļas) pārcelšanas jautājumi ir noteikti Darba likuma 149.panta otrajā un trešajā daļā

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas