E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33191
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai jāmaksā par tēva uzturēšanos pansionātā, ja viņš par bērniem nav rūpējies

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Anda

Labdien! Vai man finansiāli jāatbalsta tēva, kurš ir 1. grupas invalīds un nav spējīgs sevi aprūpēt, uzturēšanās pansionātā vai valsts sociālās aprūpes centrā? Tēvs kopš 1991. gada nav oficiāli strādājis un arī nav gādājis par bērniem (mani un māsu). Tēvs ir alkoholiķis, tāpēc vecāki šķīra laulību. Uzturlīdzekļus bērniem nekad nav maksājis. Tēvam jau ilgstoši ir piešķirts trūcīgā statuss. Ir arī nozīmēts sociālais darbinieks, kurš viņu apmeklē pāris reižu mēnesī. Vai man un māsai ir jāpierāda, ka tēvs par mums nav rūpējies? Lasot likumu, saprotu, ka mans pienākums ir daļēji segt uzturēšanos pansionātā vai valsts sociālās aprūpes centrā. 

A
atbild:
05. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pilngadīga persona tiek ievietota sociālās aprūpes centrā jeb pansionātā, tad viņai par pakalpojumu ir jāmaksā 85% no savas pensijas (iekaitot piemaksu), pabalstiem vai citiem ienākumiem. Pēc samaksas par minēto pakalpojumu personas rīcībā ir jāpaliek ne mazāk kā 15% no viņai izmaksātajiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksājumiem. To nosaka un regulē Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. 

Ja klientam nav noteikts trūcīgas personas statuss vai ja viņa ienākumi un uzkrājumi nav pietiekami, lai samaksātu pilnu pakalpojuma cenu, tad par pakalpojumu ir jāmaksā viņa apgādniekam. 

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma izpratnē apgādnieks ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.  

Apgādnieks ir atbrīvojams no samaksas par sociālo pakalpojumu, ja viņam noteikts trūcīgas personas statuss vai ja ir pierādīts, ka vecāks, kurš saņem aprūpes pakalpojumu sociālās aprūpes centrā, nav rūpējies par bērnu. Par pierādītu tiek uzskatīts tāds fakts, kas apstiprināts ar tiesas lēmumu. 

Tātad bērnu tiesas ceļā var atbrīvot no pienākuma uzturēt savus vecākus tad, ja tiek konstatēts, ka vecāki bez pamatota iemesla ir izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Tas noteikts Civillikuma 188. panta otrajā daļā. 

Par pierādījumiem, kas varētu atbrīvot bērnu no pienākuma sniegt finansiālu atbalstu vecāku uzturēšanai, var kalpot tiesas nolēmums par aizgādību tiesību atņemšanu, aprūpes tiesību atņemšanu vai bāriņtiesas sastādītie protokoli. Ja šādu pierādījumu nav, tad faktus varētu apstiprināt liecinieki, proti, kaimiņi, draugi, ģimenes ārsts, kas zināja situāciju ģimenē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 204 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas