E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33058
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā rīkoties, ja darba devējs neveic sociālās iemaksas

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Arvīds

Labdien! Es strādāju slimnīcā. Uzzināju, ka vadība vairāk nekā pusgadu nav maksājusi par mani sociālās iemaksas. Vai tas var ietekmēt manu bezdarbnieka, invaliditātes pabalstu un citus iespējamos pabalstus (pensiju utt.), ja slimnīca bankrotē vai notiek kaut kas cits un parādi nav nomaksāti?  

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI)  ir obligāts maksājums speciālā budžeta kontā, kas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus. Darba ņēmēji ir obligāti pakļauti sociālajai apdrošināšanai. Ja ir noslēgts darba līgums, aprēķināta un izmaksāta alga, tad tas, ka darba devējs nav veicis iemaksas, neietekmē tiesības uz sociālās apdrošināšanas īstermiņa pakalpojumiem – pabalstiem. 

Savukārt pensiju apdrošināšanai persona ir pakļauta tikai tad, ja VSAOI faktiski ir veiktas. Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts: ja darba devējs par savu darbinieku iemaksas nav veicis, tad pats darba ņēmējs, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, pats par sevi var veikt obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai neilgi pirms vai pēc vecuma pensijas piešķiršanas. 

Maksātnespējas gadījumā darbinieku prasījumi tiek segti no Darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem, kura turētājs un pārvaldītājs ir Maksātnespējas kontroles dienests. 

Likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 4. pantā noteikts: 

(1) No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem apmierina no darba tiesiskajām attiecībām izrietošus darbinieku prasījumus par šādām izmaksām: 

  1. darba samaksu; 
  2. atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu; 
  3. atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni; 
  4. atlaišanas pabalstu sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanos; 
  5. kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību;

(2) No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem apmierina prasījumus par tiem VSAOI un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem, kuri saistīti ar šajā pantā minētajām izmaksām. 

Likumā arī paredzēts, par kādu periodu maksājumus var saņemt. 

Darba likumā ir noteikti darba devēja pienākumi, tai skaitā katru mēnesi izsniegt darbiniekam algas lapiņu, kurā ir redzamas nostrādātās stundas, atalgojums, nodokļu maksājumi, tostarp obligātās iemaksas. 

Konkrētajā situācijā jūs varat gan vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (uzticības tālrunis: 80009070; e-pasta adrese: parkapumi@vid.gov.lv), gan informēt par pārkāpumiem darbavietā Valsts darba inspekciju (VDI). Reģionālo inspekciju kontaktinformācija ir pieejama VDI tīmekļvietnē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas