E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26179
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai bāriņtiesai ir pilnvaras ieteikt tiesai vecāku saskarsmes grafiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2022
Tatjana

Labdien! Vai bāriņtiesai ir tiesisks pamats rekomendēt tiesai trīsgadīga bērna dzīvošanu pie tēva divas nedēļas mēnesī (vecāki ir laulības šķiršanas procesā)? Māte ir normāla, strādājoša sieviete, tēvam jau ir cita sieviete. Esmu vecmamma, uztraucos, kā tāds lēmums (faktiski šķiršana no mātes) nebūs mazulim labs.

A
atbild:
09. maijā, 2022

Bāriņtiesa ir katra pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde. Savā darbībā tā pamatojas uz normatīvajiem aktiem un publisko tiesību principiem. Proti, jebkuram bāriņtiesas atzinumam ir jābūt juridiski pamatotam. Bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību (atbilstoši Bāriņtiesu likuma 1. un 4. pantam). Skatot lietu tiesā, tiks ņemts vērā bāriņtiesas atzinums.

“Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi. Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība,” noteikts Civillikuma 178. pantā.

Savukārt Civillikuma 181. pantā un Bērna tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteikts, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem. Vairāk par saskarsmes tiesībām lasiet LV portāla rakstā šeit.

Kā bērna vecmammai jums arī ir tiesības iesniegt bāriņtiesā savus iebildumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas