E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31964
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Būvju ugunsdrošības prasības

J
jautā:
05. martā, 2024
Leonīds

Labdien! Nesen nopirku zemesgabalu Rīgā. Blakus esošā zemesgabala īpašnieks (mūsu zemes īpašumu gabaliem ir kopēja robeža) vērsās pie manis ar jautājumu, vai man nav iebildumu, ka viņa dzīvojamā māja tiks izvietota trīs metru attālumā no zemesgabalu kopējās robežas, un vai es piekrītu ugunsdrošības attāluma samazināšanai un apvienošanai vienā ugunsdrošības nodalījumā. Vēlos noskaidrot, kādas varētu būt negatīvās sekas, ja piekritīšu kaimiņa piedāvājumam. Vai ugunsdrošības nodalījums ietekmēs apdrošināšanas izmaksas manai mājai nākotnē? Vai attāluma samazināšana ietekmēs manas mājas projektu (piemēram, es zinu, ka kaimiņam, lai dabūtu attiecīgos trīs metrus, papildus manai piekrišanai jāprojektē māja bez logiem tajā sienā, kas robežosies ar manu īpašumu)? Pagaidām abi zemesgabali ir brīvi no jebkādas apbūves. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
15. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Minimālās ugunsdrošības prasības nosaka Ministru kabineta 2015. gada 30. jūnija noteikumi Nr. 333 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība” ”. Piemēram, dzīvojamām ēkām un telpām, tai skaitā mazstāvu viendzīvokļa un daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām, daudzstāvu daudzdzīvokļu ēkām, saimniecības ēkām un būvēm, vasarnīcām, dārza mājām, dvīņu mājām un rindu mājām, kuras atbilst I lietošanas veidam (sk. būvnormatīva 5.1. apakšpunktu), ja būvei pieņemta U3 ugunsnoturības pakāpe. Proti, būves nesošajām konstrukcijām nav noteiktas prasības ugunsdrošības jomā, un attiecīgo būvju drošības līmeni nodrošina, ierobežojot būvju gabarītus atbilstoši būves lietošanas veidam. Tad atbilstoši būvnormatīva 29. punktam minimālais ugunsdrošības attālums līdz blakus esošo zemes vienību robežām ir vismaz pieci metri, bet minimālā ugunsdrošības atstarpe starp būvēm ir 10 metri (sk. būvnormatīva pielikuma 7. tabulu).  

Vienlaikus jāņem vērā, ka minimālās ugunsdrošības atstarpes starp divos blakus esošos zemesgabalos izvietotām mazstāvu dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām, kā arī ugunsdrošības attālumus līdz blakus esošo zemes vienību robežām var samazināt, ja būvju stāvu kopējā platība nav lielāka par būvnormatīva pielikuma 3. tabulā norādītajiem ugunsdrošības nodalījuma maksimāli pieļaujamajiem lielumiem.  

Ja būvju ugunsnoturības pakāpes ir atšķirīgas, ugunsdrošības nodalījuma pieļaujamo maksimālo platību pieņem atbilstoši būvei ar zemāko ugunsnoturības pakāpi (sk. būvnormatīva 33. punktu). Līdz ar to konkrētus ugunsdrošības attālumus varēs aprēķināt projektētājs, ņemot vērā būvniecības ieceri. Tas vienlīdz attiecināms uz apdrošināšanas izmaksām, kuras aprēķinās konkrētais apdrošinātājs. Turklāt, sniedzot šādu saskaņojumu, ir jārēķinās ar to, ka mājas vai jebkuras citas būves novietne zemesgabalā būs jāpakārto kaimiņu zemesgabalā esošās būves novietnei, lai tiktu ievērotas prasības ugunsdrošības jomā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas