E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33048
Lasīšanai: 5 minūtes

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Marija

Labdien! Vai kvalificējos maternitātes un vecāku pabalstam, pastāvot šādiem nosacījumiem? Situācija: no 2018. gada man ir pašnodarbinātā statuss (privātstundu pirmsskolas skolotāja); no 2020. gada septembra biju nodarbināta pie darba devēja kā darba ņēmējs privātajā izglītības iestādē, pašnodarbinātā statusu nenoslēdzu, bet sniedzu ziņojumus VID, ka ienākumus kā pašnodarbinātais konkrētajā periodā negūstu; pirmais bērns piedzima 01.2022., devos BKA ar 21.03.2022.; otrais bērns pieteicās tā, ka devos pirmsdzemdību atvaļinājumā, pārklājoties ar pirmo BKA, viņš piedzima 08.2023.; sniedzot darba devējam darbnespējas lapu par otro bērnu, saņēmu informāciju, ka izglītības iestāde tiek likvidēta, bet SIA uz laiku paliek aktīvu pārdošanai un parādu dzēšanai (SIA likvidācijas procesa pagaidām nav). Darba devējs piedāvāja izbeigt darba attiecības uz abpusējas vienošanās pamata un izmaksāt uzkrātās atvaļinājumu naudas. Piekritu, jo līgumiskā darba attiecību izbeigšana notika pēc maternitātes pabalsta saņemšanas un neilgi pēc stāšanās otrajā BKA (darba attiecības izbeigtas ar 31.10.2023., otrajā BKA stājos ar 02.10.2023.). Šobrīd negūstu algota darba ienākumus, izmantoju laiku BKA, un ģimenē apsveram domu par trešo bērnu. Ņemot vērā visus iepriekš minētos nosacījumus, vai man ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ja nākamās darbnespējas lapas B sākuma datums būtu, piemēram, 2025. gada janvārī (pārklātos ar tagadējā BKA nenododamās daļas periodu)? Kā ir gadījumā, ja nepārklājas un starplaikā negūstu ienākumus? Vai pēc BKA periodā izbeigtā darba līguma turpinu būt sociāli apdrošināta atlikušo vecāku pabalsta saņemšanas periodu? Ja tomēr nekvalificējos pabalstiem un ja ar darba līguma beigām vairs neskaitos sociāli apdrošināta maternitātes un vecāku apdrošināšanai, vai drīkstu, paralēli saņemot pabalstus, brīvprātīgi iemaksāt VSAOI 31,07% apmērā pašnodarbināta persona bez gūtiem ienākumiem? Ja pareizi saprotu, pietiktu ar viena mēneša VSAOI iemaksu pēdējā vai pirmspēdējā ceturksnī pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma kopā ar nosacījumu par sociālo apdrošināšanu vismaz sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā, kas sanāk līdz darba līguma beigām. Vai esošajā situācijā ir vēl kāds variants, kā piepildīt sapni par trešo bērniņu bez valsts atbalsta zaudēšanas?

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs esat izbeigusi darba attiecības un vairs neesat apdrošināta kā darba ņēmēja – visiem sociālās apdrošināšanas gadījumiem, tai skaitā maternitātei un vecāku apdrošināšanai. Bērna kopšanas un vecāku pabalsta saņēmēju valsts apdrošina pensijai, bezdarbam un invaliditātei. 

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu (un pēc tam uz vecāku pabalstu), jābūt sociāli apdrošinātai -darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B. 

Tiesības saņemt maternitātes pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai: 

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B);  
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā. 

Minimālais sociālās apdrošināšanas periods jeb kvalifikācijas periods ir laikposms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais  un ir veiktas sociālās iemaksas maternitātes apdrošināšanai. Kvalifikācijas periodā (trīs vai seši apdrošināšanas iemaksu mēneši), neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas, ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā sešu vai 24 mēnešu periodā atradies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā, pārejošā darbnespējā.  

Brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes, maternitātes, slimības un vecāku apdrošināšanai var pašnodarbinātā laulātais. 

Informāciju par tiesībām uz pabalstiem individuālajā situācijā ieteicams lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. Saziņas iespējas: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas