E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33014
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Bērnu došanās ekskursijā ir jāsaskaņo ar bērnu vecākiem

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Irina

Gribu aizvest savu bērnu ekskursijā uz citu pilsētu (Latvijas robežās). Kopā ar viņu vēlas braukt arī viņa draugi (bez vecākiem). Vai man ir jāprasa no vecākiem kādi dokumenti vai kaut kāda atļauja/zīme? Kas tajā būtu jāraksta? 

A
atbild:
18. jūlijā, 2024

Zvērināta advokāte Agne Upīte paskaidro, ka bērnu var uzticēt pieskatīt citam pieaugušajam, tomēr jāpatur prātā: lai šis pieaugušais vajadzības gadījumā varētu bērnu, piemēram, nogādāt pie ārsta vai pārstāvēt policijā, nepieciešams attiecīgs pilnvarojums, ko sagatavo zvērināts notārs. 

Arī Bērnu aizsardzības centrā (BAC) norāda, ka bērnu došanās ekskursijā ir jāsaskaņo ar bērnu vecākiem. Tāpat BAC ieskatā, ja vecāks piekrīt, ka viņa bērns citas pieaugušās personas uzraudzībā dosies ekskursijā, tad konkrētā pilngadīgā persona ir atbildīga par bērnu. 

Latvijas Republikas Senāta Civillietu departamenta 2020. gada 17. jūlija sprieduma (lieta Nr.C39131415, SKC-203/2020) 10. punktā norādīts: “Civillikuma 2289. pants noteic, ka ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu. 

Minētajā tiesību normā ietverta pilnvarojuma līguma būtība. Tās ir uzticības attiecības, kuru ietvaros viens tiesību subjekts uzdod otram tiesību subjektam vest savas lietas, ievērojot pilnvarojuma apjomu. Te nošķirami divi tiesiski darījumi, kas vienlaikus ir savstarpēji saistīti. 

Pilnvara, ar kuru tiek nodibināta līgumiskā pārstāvība, ir vienpusējs tiesisks darījums, kurā pilnvarotājs brīvi noteic pārstāvības varas apjomu jeb pilnvarojuma robežas. Pilnvarojuma apjoms nozīmē pilnvarotāja rakstveidā vai mutiski dotus norādījumus, ciktāl pilnvarnieks drīkst rīkoties, izpildot uzdevumu. Pilnvaras pamatā esošais pilnvarojuma līgums regulē pilnvarotāja un pilnvarnieka savstarpējās tiesiskās attiecības (Civillikuma 2289.–2294. pants); (sk. Augstākās tiesas 2017. gada 17. marta sprieduma lietā Nr. SKC-90/2017 (C33188110) 11.1. punktu).” 

Vienlaikus, kā paskaidro BAC, pieaugušajai personai, kura uzņemas atbildību par citu bērnu, būtu jāizvērtē, vai viņa piekrīt nodrošināt bērna drošību, pamatojoties uz mutvārdu vienošanos ar bērna vecākiem. Tāpat nepieciešamības gadījumā pieaugušajai personai, kura uzņemas atbildību par citu bērnu ekskursijā, ir jāspēj kompetentajām iestādēm sniegt bērna likumisko pārstāvju indetificējošas  ziņas, tai skaitā kontaktālrunis, lai sazinātos ar vecākiem.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas