E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32859
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodoklis no mantota īpašuma pārdošanas nav jāmaksā, ja neveidojas apliekams ienākums

J
jautā:
04. jūnijā, 2024
Āris

Labdien! Pagājušajā gadā mantojuma kārtībā tika saņemts nekustamais īpašums, kuram mantojuma apliecībā tika norādīta vērtība 80 000 eiro. Īpašums tika pārdots par 70 000 eiro. Vai par darījumu man ir jāmaksā IIN 20% apmērā? Pie mantojuma saņemšanas nodokļi par konkrēto īpašumu jau tika maksāti. 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kārtojot mantojumu, maksājāt valsts nodevas. Pārdodot mantoto nekustamo īpašumu, var būt jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma. 

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas tiek piemērota 20% nodokļa likme. Ar nodokli apliek starpību, kāda veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību.   

Ja nekustamais īpašums mantots, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību. No jūsu informācijas izriet, ka iegādes vērtība (mantojuma masā norādītā) ir lielāka par pārdošanas cenu. Līdz ar to neveidojas ar nodokli apliekams ienākums un nodoklis nav jāmaksā. 

Likums arī noteic, ka gada ienākumu deklarācijā jānorāda neapliekamie ienākumi, kas ir lielāki par 10 000 eiro. Gada ienākumu deklarācijas D1 pielikumā kā neapliekamais ienākums jānorāda nekustamā īpašuma pārdošanas cena.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas