E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32822
Lasīšanai: 3 minūtes

Personīgā tālruņa izmantošana darba vajadzībām

J
jautā:
01. jūnijā, 2024
Anastasija

Labdien! Lūdzu, paskaidrojiet, vai darba devējam ir tiesības uzlikt par pienākumu programmu instalēšanu darbinieka personīgajā tālrunī! Kādi tiesību akti to regulē? Ko darīt, ja darba devējs draud ar atlaišanu, ja attiecīgās programmas nav instalētas?

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu minētais jautājums Darba likumā tiešā veidā nav regulēts. Vēršama uzmanība, ka Darba likuma 51. panta otrajā daļā, kas noteic, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu, ietverts vispārīgs princips, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt darbinieku ar visu darba pienākumu izpildei nepieciešamo, tai skaitā darba aprīkojumu, instrumentiem vai programmu, ja tas saistāms ar darbinieka nolīgtā darba pienācīgu izpildi (tiek izmantots darba vajadzībām). Tomēr tas, ka darba vajadzībām var tikt izmantots arī darbiniekam piederošs aprīkojums, izriet no citām Darba likuma normām (piemēram, Darba likuma 76. panta pirmās daļas 3. punkta, 77. panta).  

Attiecīgi, ja darba pienākumu veikšanai darbiniekam ir nepieciešama programma, kas instalējama tālrunī, darba devējam ar darbinieku būtu jāvienojas par darbinieka personīgā tālruņa izmantošanu attiecīgās programmas instalēšanai. Par to, ka darba vajadzībām tiek izmantots darbiniekam piederošs tālrunis, tajā instalējot konkrēto programmu, puses varētu vienoties darba līgumā. Ja darbinieks atsakās vienoties par personīgā tālruņa izmantošanu darba vajadzībām nepieciešamās programmas instalēšanā, Valsts darba inspekcijas ieskatā darba devējam būtu jānodrošina cita programmas izmantošanas iespēja, piemēram, nodrošināt uzņēmuma tālruni, kurā instalējama nepieciešamā programma.  

Saskaņā ar Darba likuma 9. pantu aizliegts sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesiskajās attiecībās pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības. Valsts darba inspekcijas ieskatā tas, ka darbinieks pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības, atsakoties vienoties par personīgā tālruņa izmantošanu darba vajadzībām, nevar tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas, tostarp atteikšanās izmantot personīgo tālruni darba vajadzībām pati par sevi nevar būt pamatā darba līguma uzteikumam.  

Papildus norādāms: gadījumā, kad darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā darba līguma uzteikšanas kārtība, saskaņā ar Darba likuma 122. panta pirmo daļu darbinieks var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošu darbā viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas