E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32711
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis

J
jautā:
20. maijā, 2024
Vadims

Vai ir jāmaksā VID kapitāla pieauguma nodoklis? 2014. gadā tika iegādāts nekustamais īpašums (zemes vienība) un reģistrēts zemesgrāmatā. Attiecīgais īpašums tika iegādāts kā kopīpašums 50/50. Pirkuma brīdī vienam no īpašniekiem šis bija vienīgais nekustamais īpašums (līdz pat 2023. gadam). 2018. gadā būves, kas atrodas uz nekustamā īpašuma, tika nodotas ekspluatācijā. 2021. gadā ēkas tika reģistrētas zemesgrāmatā. Deklarācija nekustamajam īpašumam ir bijusi kopš 2016. gada. 

A
atbild:
29. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā par kapitāla pieauguma nodokli no nekustamā īpašuma atsavināšanas neesat norādījis būtisku informāciju, kas būtu nepieciešama korektas atbildes sniegšanai, tostarp – vai nu tiek pārdots viss kopīpašums, vai savas daļas pārdod viens no kopīpašniekiem, un kurš tas ir (vai tas, kuram īpašums līdz 2023. gadam bija vienīgais, vai arī tas, kurš tajā ir deklarējis dzīvesvietu). Protams, svarīgi, kad nekustamais īpašums tiek pārdots. 

Pirms darījuma ar nekustamo īpašumu jums jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā, jo VID piemēro likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, kas attiecas uz gūto ienākumu no īpašuma pārdošanas.  

Par dažām situācijām, ko paredz likums 

Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai bijis vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums. 

Ja nav nodokļa atbrīvojuma, nodoklis jāmaksā no starpības starp pārdošanas cenu un iegādes vērtību. Ja atsavina nekustamo īpašumu, ko veido zeme un uz konkrētās zemes vēlāk uzbūvēta ēka vai būve (īpašuma tiesības uz zemi iegūtas un zemesgrāmatā nostiprinātas agrāk nekā uz ēku vai būvi), par nekustamā īpašuma iegādes brīdi uzskata dienu, kad ēka vai būve ierakstīta zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas