E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32707
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts valodas prasmes pārbaude personām ar dzirdes traucējumiem

J
jautā:
20. maijā, 2024
Jelena Lange

Dēlam ir dzirdes traucējumi, 3. invaliditātes grupa, viņš ir Latvijas pilsonis, latvietis. Pieteicās darbā par taksometra vadītāju. Lai varētu strādāt, ir nepieciešama  latviešu valodas prasmes apliecība. Dēls zina latviešu zīmju valodu. Saņēmām izziņu no rehabilitologa, ka eksāmens jākārto rakstiski, jo viņš maz runā dzirdes zuduma dēļ. Par šo apliecību invalīdam bija jāsamaksā 200 eiro! Vai tā ir adekvāta cena par eksāmenu? Cilvēki ar dzirdes traucējumiem sākotnēji runā slikti, viņiem ir grūti dzirdēt vārdu galotnes. Kāpēc cilvēki ar invaliditāti tiek tik ļoti iebiedēti? Ja arī vājdzirdīgajiem ir jākārto eksāmens, vai eksāmena komisija prot zīmju valodu? Kāpēc invalīdiem tiek radīti tādi apstākļi? Dzirde un gramatika ir grūti savienojamas lietas. Cilvēks ir invalīds, viņš grib strādāt, maksāt nodokļus! Varbūt ir vērts kaut ko mainīt dzirdes invalīdu eksāmenu nokārtošanas sistēmā? 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Valsts izglītības satura centrs
Jana Veinberga, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 157 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi” 2. pielikumā ir noteikts to personu loks, kuras ir atbrīvotas no kādas valsts valodas prasmes pārbaudes daļas vai no visas pārbaudes. Valsts valodas prasmes pārbaude notiek saskaņā ar fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai psihiatra izsniegto atzinumu, kurā norādīts, no kuras pārbaudes daļas persona ir atbrīvota.  

Valsts valodas prasmes pārbaudes komisijā strādā persona, kura prot zīmju valodu. Iepriekš saskaņojot ar Valsts izglītības satura centru, personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem tiek sniegts nepieciešamais atbalsts. 

Jāuzsver, ka valsts valodas prasmes pārbaude Latvijas pilsoņiem ir bez maksas.  

Papildus informējam, ka valsts valodas prasmes pārbaude nav jākārto personai, kura formālās izglītības ietvaros ir ieguvusi atbilstošu pamatizglītību, vidējo izglītību vai augstāko izglītību latviešu valodā, ko apliecina attiecīgs dokuments (piemēram, diploms, atestāts, izziņa no attiecīgās mācību iestādes), kā arī personai, kura apguvusi licencētu mazākumtautību izglītības programmu un nokārtojusi centralizēto eksāmenu latviešu valodā 9. klasei, ko apliecina centralizētā eksāmena sertifikāts. Tomēr, lai strādātu par taksometra vadītāju, personai tiek pieprasīts sertifikāts par valsts valodas zināšanām B1 valodas līmenī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 274 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas